Het vakantiehuisje waar de dubbele moord zich afspeelde.
Volledig scherm
Het vakantiehuisje waar de dubbele moord zich afspeelde. © ANP

Drie jaar na dubbele moord in Hooge Zwaluwe nog altijd veel onduidelijk

HOOGE ZWALUWE - Het is precies drie jaar geleden: op 15 oktober 2015 werden in een vakantiehuisje in Hooge Zwaluwe beroepscrimineel Muljaim Nadzak en No-Surrender-baas Brian Dalfour op brute wijze vermoord bij een ripdeal. Nog altijd is er niemand voor de dubbele moord veroordeeld. 

Wat er die dag precies gebeurd is in het vakantiehuisje aan de Hamseweg, is nog altijd niet duidelijk. Verdachten spreken elkaar tegen. Wat wel duidelijk is, is dat er twee groepen criminelen in het vakantiehuisje waren voor een drugsdeal, Nederlanders en Belgen. Het zou gaan om een deal van vijftien kilo cocaïne, destijds met een straatwaarde van 390.000 euro. Op een gegeven moment ontstond er tumult. Niet veel later waren aan Nederlandse zijde No Surrender-captain Brian Dalfour en zijn partner crimineel Muljaim Nadzak dood en de Belgen allemaal gevlucht.

Ripdeal

Het zou gaan om een uit de hand gelopen ripdeal: een drugsdeal waarbij het plan is drugs of drugsgeld van de andere criminele partij te stelen. Een van de slachtoffers, Muljaim Nadzak, stond erom bekend vaak ripdeals uit te voeren. Verschillende verdachten hebben verklaard dat de Belgen op een bepaald punt in de deal vastgebonden op de grond lagen. "En dan, drie minuten later, lopen de Belgen ineens weg en zijn er twee Nederlanders dood. Hoe kan dat?'', stelde officier van Justitie Paul Emmen destijds. 

Verdachten

Er zijn uiteindelijk zes verdachten aangehouden: vijf Belgen en een Nederlander. Twee van hen, Belg Samir T. en de Nederlander, Roy O., raakten gewond tijdens de schietpartij. O. zou tijdens de deal hebben opgetreden als bemiddelaar tussen de Nederlandse en Belgische criminelen. 

Onduidelijkheid

In 2016 hebben de politie en Openbaar Ministerie een reconstructie uitgevoerd in de hoop meer duidelijkheid te verschaffen in de gebeurtenissen van 15 oktober 2015. Toch blijft er veel onduidelijkheid over wat er zich precies heeft afgespeeld. Voor zover bekend heeft de politie geen geldbedrag of cocaïne gevonden. Ook de vuurwapens waarmee Dalfour en Nadzak zijn omgebracht, zijn nooit gevonden. De eerste regiezittingen waren begin dit jaar. De eindzitting zal later dit jaar plaatsvinden, al kan de rechtbank nog niet precies zeggen wanneer. 

  1. Tevredenheid over meevallen tekort gemeente Dongen

    Tevreden­heid over meevallen tekort gemeente Dongen

    DONGEN - “We zijn op tijd begonnen met ombuigingen, anders had het tekort op kunnen lopen tot drie miljoen”, zegt de Dongense wethouder René Jansen. Gisteren presenteerde hij de jaarcijfers over 2019. “Als ik zie waar we vandaan komen, kan ik alleen maar tevreden zijn. We hebben een olietanker bij wijze van spreken een slag laten draaien. We hadden zelfs de begroting in balans kunnen hebben. Maar de pensioenregeling voor politieke ambtsdragers en het sociaal domein bleken onvoorspelbare grootheden te zijn. Toch zijn we ons niet rot geschrokken.”