Volledig scherm
Het ongeluk op de Burgemeester Letschertweg in Tilburg. De weg lag bezaaid met brokstukken. © Jack Brekelmans

Drie auto's botsen op Burgemeester Letschertweg; Duitse BMW roept automatisch hulpdiensten

TILBURG - De politie en ambulancedienst werden vrijdag aan het einde van de middag op een bijzondere manier geattendeerd op een ongeluk op de Burgemeester Letschertweg in Tilburg. Eén van de betrokken auto's, een Duitse BMW, schakelde automatisch de hulpdiensten in via het ingebouwde eCall-systeem. 

Drie auto's reden net voor 18.00 uur tegen elkaar op de kruising met de Vierbunderweg. Eén van de automobilisten heeft mogelijk het rode licht genegeerd. 

De kruising raakte bezaaid met brokstukken. De auto's schoten meters ver door. Eentje belandde tegen een lantaarnpaal, een ander bleef nipt hangen op het randje van een talud. De derde kwam tot stilstand op de middenberm. Toch raakte er niemand gewond. 

De drie auto's zijn weggetakeld. De kruising is daarvoor enige tijd deels dicht geweest. 

ECall

Het eCall-systeem is in Nederland nog niet erg bekend. In Duitsland rijden meer auto's met het systeem rond. Vanaf 1 april 2018 worden nieuwe auto's in Nederland er ook mee uitgerust. Het systeem neemt na een ongeluk automatisch contact op met de 112 en stuurt de exacte locatie door. Ook wordt bij de hulpdiensten automatisch de rijrichting en het aantal inzittenden bekend. 

In de hele Europese Unie worden of zijn alarmcentrales uitgerust met een ontvangstsysteem voor eCall. 

  1. De carnavalsbubbel

    De carnavalsbubbel

    Fanatieke carnavalsvierders kennen het gevoel: de carnavalsbubbel. Vanaf 11-11 leef je als wagenbouwer, lid van de raad van elf of sauwelaar in een soort gescheiden wereld. Elk minuut vrije tijd staat in het teken van het leutfeest. Je ademt, leeft en vreet carnaval. Totdat plots op Aswoensdag die bubbel keihard doorgeprikt wordt. Ineens is de prins met de raad van elf niet meer het uithangbord van je stad of dorp. Al zou een plaats als Oosterhout beter af zijn als prins Mienus blijvend aan het roer is in plaats van de gemeenteraad.
  2. Joris van Gool doet in fotofinish op NK 60m indoor mee met grote mannen Garia en Martina

    Joris van Gool doet in fotofinish op NK 60m indoor mee met grote mannen Garia en Martina

    Joris van Gool was zaterdagmiddag in Apeldoorn akelig dichtbij dé sensatie op het NK indoor. In de finale van de 60 meter kregen Christopher Garia en Churandy Martina de 19-jarige atleet uit Rijen pas op de streep te pakken. Alle ieders naam verscheen de eindtijd van 6.70. De fotofinish moest er daarom aan te pas komen in welke volgde ze op het podium mochten. Achter Garia en Martina restte voor Van Gool 'slechts' de derde plaats.