Volledig scherm
De situatie aan de Oude Weistraat in Velddriel. © copyright Marc Bolsius

Door Tuf in Maasdriel gedumpte kunstgrasmatten moeten weg, maar waarheen?

De in Velddriel en Hedel gedumpte kunstgrasmatten van recyclingbedrijf Tuf uit Dongen moeten weg. Maar waarheen? Volgens de gemeente Maasdriel in ieder geval niet naar bedrijventerrein De Geerden.

De gemeente Maasdriel heeft de eigenaren van beide terreinen in Velddriel en Hedel een dwangsom opgelegd. Aan de Oude Weistraat in Velddriel moet de partij kunstgras voor 1 januari weg zijn, en aan de Prinses Beatrixstraat in Hedel voor 25 december. Stok achter de deur is een boete van 30.000 euro.  

Van de ene plek naar de andere

De afgelopen dagen is een deel van de partij die aan de Oude Weistraat in Velddriel ligt afgevoerd. Naar nu blijkt, is het Velddrielse bedrijventerrein De Geerden de bestemming. De gemeente Maasdriel heeft daar lucht van gekregen. ,,Het is niet de bedoeling dat deze grasmatten van de ene plek binnen Maasdriel naar de andere worden overgeplaatst", zegt een woordvoerster van de gemeente tegen Omroep Gelderland. Volgens haar mag de partij kunstgras ook niet op het bedrijventerrein liggen. De rollen moeten naar een gespecialiseerd bedrijf en dat zit daar volgens haar niet, zo laat ze aan de regionale omroep weten. 

Het bizarre aan deze kwestie is, dat het kunstgras bij zo'n gespecialiseerd bedrijf vandaan komt. Op papier althans, want Tuf Recycling lapt in de praktijk al sinds januari 2015 alle regels aan z’n laars. Het bedrijf moest in augustus van dat jaar z’n activiteiten stilleggen, omdat bleek dat het niet de vereiste vergunning had. In juni 2016 werd die vergunning toegekend, maar uit controles van de Omgevingsdienst bleek elke keer dat het bedrijf niet aan de vergunningseisen voldeed. 

Brand

In april vorig jaar bleek Tuf matten te hebben gedumpt in Rijsbergen. Deze partij werd op last van de gemeente Zundert verwijderd. Tuf Recycling zelf stapelde de kunstgrasmatten ook te hoog op.  Op 11 oktober brandde een deel van het bedrijf af. 

Intussen is een enorme partij afgedankt kunstgras van Tuf opgedoken op twee bedrijfspercelen in de Bommelerwaard.  Onderzoeksprogramma Zembla onthulde dat vorige week en de gemeente Maasdriel doet nu pogingen om een einde aan de illegale opslag te maken. Dit traject wordt na Kerstmis vervolgd.