Volledig scherm
© Foto Jan Stads / Pix4Profs

Dongens raadslid ook vervolgd voor valse aangifte van doodsbedreiging als grensrechter

UpdateDONGEN - Het CDA-raadslid Rob Huijben wordt door het OM vervolgd  voor het doen van valse aangiften in de periode 2013 tot en met 2016. Dit heeft het OM bekend gemaakt. Het raadslid houdt voet bij stuk: 'Ik ben slachtoffer in deze zaak'. 

De 24-jarige man zou als raadslid in 2016 naar eigen zeggen meerdere malen zijn bedreigd en mishandeld. In mei en september zou hij meerdere dreigbrieven hebben ontvangen. 

Het OM laat weten dat hij ook wordt vervolgd voor een 'valse' aangifte uit 2013. Toen zei de destijds twintigjarige Huijben dat hij met de dood was bedreigd, als scheidsrechter tijdens een voetbalwedstrijd. Hij floot de bekerwedstrijd tussen NEO'25 uit Sprang-Capelle en Hilvaria uit Hilvarenbeek. Een man in de kleedkamer zou toen Huijben hebben gewaarschuwd dat hij hem af zou maken. De wedstrijd werd stilgelegd: de politie heeft nog gezocht naar de man die de dreigementen uitte, maar van hem ontbrak ieder spoor. 

Valse aangiften

Uit politieonderzoek zijn volgens het OM geen bewijzen naar voren gekomen dat de aangiftes van Huijben op waarheid gebaseerd zijn. Daarom wordt het raadslid van het CDA verdacht van het doen van een valse aangifte.

,,Ik ben geschokt en teleurgesteld", laat Huijben in een eerste reactie weten. ,,Ik ben slachtoffer in deze zaak. Ik ben bedreigd geweest." Het raadslid is naar eigen zeggen 'compleet overvallen': ,,Het OM heeft dit helaas vroegtijdig naar buiten gebracht."

Bewijs

Dat er uit het politieonderzoek naar de bedreigingen geen bewijzen naar voren zijn gekomen, verbaast hem. ,,Alle dreigbrieven die binnen zijn gekomen zijn in het bezit van het OM. Ik begrijp het niet", zegt het Dongense raadslid. ,,Ze kunnen beter energie steken in het opsporen van mijn bedreigers dan in deze zaak, want de bedreigers lopen nog vrij rond."

Huijben staat op de kieslijst voor de komende gemeenteraadsverkiezingen. Wat de vervolging voor zijn functie als raadslid betekent? ,,Daar durf ik op dit moment nog niets over te zeggen." 

Om tafel

De telefoon van Jan Megens, voorzitter van het CDA in Dongen en 's Gravenmoer, staat roodgloeiend. ,,Voor ons is het ook een complete verrassing", vertelt hij. ,,Ik hoorde er ook net pas van. Ons standpunt is: wij wisten er niet van." Hij gaat vanavond om tafel met het bestuur van de partij: ,,Dan kijken we wat we hiermee gaan doen." En ook Huijben is uitgenodigd: ,,Waarom niet?", zegt hij. ,,We gaan hem op voorhand niet verdedigen, maar ook geen maatregelen nemen. Iemand kan van iets beschuldigd worden, maar dat moet dan eerst bewezen worden. Je kan iemand op voorhand niet veroordelen."

Voorjaar 

Huijben heeft een advocaat in de arm genomen. ,,Op dit moment weet ik alleen dat het OM mij wil vervolgen en dat er iets van een dagvaarding aan zit te komen."

Het raadslid moet zich in het voorjaar verantwoorden voor de rechter. Mocht Huijben veroordeeld worden voor het doen van valse aangiften, dan hangt hem volgens het Wetboek van Strafrecht nog een pittige straf boven het hoofd: een gevangenisstraf van maximaal één jaar of een geldboete van maximaal 8.200 euro. 

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement