Een statushouder doet een inburgeringsexamen op een toetslocatie van de Dienst Uitvoering Onderwijs.
Volledig scherm
Een statushouder doet een inburgeringsexamen op een toetslocatie van de Dienst Uitvoering Onderwijs. © ANP XTRA

Dongen in de pas met statushouders

DONGEN - De gemeente Dongen voldoet aan de taakstelling voor de plaatsing van statushouders. Vorig jaar werden er veertien statushouders binnen de gemeente gehuisvest. Eentje meer dan strikt genomen nodig was.     

Dat blijkt uit een raadsinformatiebrief. Voor dit jaar geldt een taakstelling van negentien personen. De gemeente loopt hierop voor, omdat er vorig jaar eentje meer dan nodig was is geplaatst. Er moeten dit jaar dus achttien statushouders geplaatst worden.

Volgens het college van burgemeester en wethouders lukt het om aan de taakstelling te voldoen, mede omdat woningcorporatie Casade zich coöperatief opstelt. Het college benadrukt dat plaatsing van statushouders afhankelijk is van het aantal dat het Centraal Orgaan Asielzoekers aanmeldt bij de gemeente.

Budget

Het college zegt verder dat de kosten voor maatschappelijke begeleiding van statushouders hoger zijn dat het budget dat de gemeente van het Rijk krijgt: 2.370 euro per persoon. De Tweede Kamer heeft inmiddels toegezegd dat gemeenten in 2019 en 2020 extra budget krijgen voor iedereen die nu inburgeringsplichtig wordt. Het gaat om een bedrag van twintig miljoen euro dat naar rato van het inwonersaantal wordt verdeeld. Hoeveel geld Dongen krijgt, is nu nog niet te zeggen.   

Volgens het college is maatschappelijke begeleiding lonend, omdat zo voorkomen kan worden dat statushouders later terugvallen op een uitkering.  De kans op werk zou bovendien groot zijn, omdat er sprake is van krapte op de arbeidsmarkt.