Volledig scherm
Aan de Vaartweg in Dongen-Vaart liepen in 2005 woningen en bedrijven onder water toen de sloten door de hevige regenval overliepen. © Brandweer Fotograaf Erik Haverha

Dongen in 2040 'energieneutraal'

DONGEN - De klimatologische veranderingen zijn niet alleen een zaak van nationaal beleid. Op lokaal niveau wordt dat beleid pas echt in de praktijk gebracht. Zo zijn de duurzame ambities van Dongen in de begroting scherp afgebakend. 

Want wat voor een bijdrage levert een kleine gemeente als Dongen aan het mondiale klimaatprobleem? 

Klimaatgericht

In de onlangs gepresenteerde begroting staat het ronkend verwoord. 'Dongen denkt en handelt in 2020 klimaatgericht en is uiterlijk in 2050 klimaatbestendig.' Voor die tijd, in 2040, moet Dongen energieneutraal zijn. Dat betekent dat het gebruik en het opwekken van energie in balans is.

Milieubewustzijn en duurzaamheid  zijn begrippen die bijna als vanzelfsprekend weerklinken in de gemeentelijke begroting. Dat gaan de Dongense burgers de komende jaren merken. In 2020 is het restafval per inwoner jaarlijks maximaal honderd kilo en wordt zeker 75 procent van het huishoudelijk afval gescheiden. Maar vijf jaar later al bedraagt het restafval nog maar dertig kilo per inwoner per jaar. Energie wordt in toenemende mate opgewekt door zonnepanelen, windmolens en biovergisting.  

Wateroverlast

Daarnaast zijn er maatregelen in de openbare ruimte te verwachten die Dongen moeten beschermen tegen onder meer wateroverlast nu de regen harder dan ooit tevoren uit de hemel klettert. Het extreme weer levert ook tal van droogteperiodes op, zoals dit jaar maar weer eens bleek, en ook daar moet de gemeente Dongen op anticiperen.