Volledig scherm
In een vijver bij de Regentendam zijn dode vissen aangetroffen. © Alex Stoop

Dode vissen in Dommelbergen door maaien van oevers

OOSTERHOUT - [UPDATE] - In enkele sloten in de wijk Dommelbergen zijn deze week dode vissen aangetroffen. Volgens Waterschap Brabantse Delta kan de oorzaak in het maaien van de oevers liggen.

Bewoners zagen dode vissen in een sloot bij de Regentendam en stuurden foto’s naar de krant. Op een andere locatie in de wijk vlakbij voetbalvereniging SCO hapten de vissen in de sloot naar adem. ,,Het leek wel of het regende, want ik zag allemaal vissen naar adem happen”, aldus een bewoonster.

Soms gebeurt het dat vissen het niet overleven

Op beide locaties is recent het gras op de oevers gemaaid. De buurtbewoners vragen zich af of dat er iets mee te maken heeft en dat blijkt te kloppen. ,,De oevers van de vijvers en sloten in Dommelbergen zijn onlangs gemaaid en het kan in sommige gevallen gebeuren dat vissen dat niet overleven”, zegt een woordvoerder van Brabantse Delta.

Troebel water

Het kortwieken van de oevers gebeurt met een zogeheten maaiboot. ,,Op sommige plekken wordt het water troebel door de schommelingen van de boot. Het gebeurt niet vaak, maar het kan soms voorkomen dat vissen geen lucht krijgen”, aldus de woordvoerder. ,,Dat is hier ook gebeurd, zo denken wij.” De vissen worden dinsdagmiddag geruimd. Er is geen aanwijzing gevonden voor verontreinigende stoffen in het water.