Dode man gevonden op boot in gebied De Dood in Biesbosch: ‘Geen sprake van misdrijf’

VIDEODRIMMELEN - De politie heeft woensdagmiddag op een boot een dode man gevonden in het gebied De Dood in de Biesbosch bij Drimmelen. De man was in het gezelschap van een andere man en een hond. Het was urenlang onbekend hoe hij is overleden. Maar rond 19.45 uur in de avond meldde de politie na onderzoek van de lijkschouwer dat er geen sprake blijkt van een misdrijf. De politie kon niet meer vertellen, omdat ‘de familie nog niet is ingelicht’. 

Verscholen in het groen ligt de boot. Voor de punt staat een tuinstoel op de oever met daarnaast een blikje drinken. Op een enkel bootje in de verte na, is het doodstil. Niets doet vermoeden dat eerder op de dag in de kajuit een lijk is gevonden van een man van rond zestig jaar oud. ,,Aan boord was nog een man en een hond”, laat politiewoordvoerder Willem van Hooijdonk weten.

‘Geen misdrijf’

De hond, een border collie, is door de brandweer meegenomen en overgedragen aan de dierenambulance. De andere man is naar het bureau gebracht. Hier wordt zijn getuigenis afgenomen. Van Hooijdonk: ,,Vooralsnog is hij geen verdachte. We willen graag weten wanneer en wat er gebeurd is. Uit de melding bij de meldkamer is dit niet duidelijk geworden. Tussen het overlijden en de vondst zaten enkele uren, maar het lijkt niet om een misdrijf of zelfdoding te gaan.”

Melding

Volgens Brenner Verhagen, eigenaar van Biesbosch Sloepenverhuur in Drimmelen, reden er om 13.00 uur meerdere politieauto’s, brandweerwagens en ambulances de jachthaven binnen. ,,Zowel de politie- als de brandweerboot vaarden uit. Het eerste wat ik dan doe is kijken wat voor melding er is binnengekomen. Je weet nooit of het van belang kan zijn voor de mensen die een bootje hebben gehuurd om de Biesbosch in te gaan.”

(Tekst gaat verder onder foto)

Volledig scherm
De boot waar de man aan werd getroffen © Cobine van der Louw

Forensisch arts

De enige manier om er te komen is via het water. Verhagen: ,,Vanochtend ben ik er nog langs gevaren, maar toen heb ik niets opvallends gezien.” Zelfs nu, met de aanwezigheid van een brandweer- en politieboot, valt de boot niet op. Ze kijken verbaasd op als we komen aanvaren. De forensisch arts is bezig met sporenonderzoek en dus is de oever verboden terrein.

Nietsvermoedend 

Het recreatieleven in de Biesbosch is ondertussen gewoon door gegaan. Nietsvermoedend varen en zwemmen mensen even verderop in het natuurgebied. Op slechts vijftig meter afstand van de boot, net achter een struik, ligt een andere motorboot. Het echtpaar uit Werkendam, dat liever anoniem wil blijven, heeft niets gezien of gehoord. ,,We zijn de hele dag met onze kleine boot in de kreekjes van de Biesbosch geweest. Pas toen we terugkwamen zagen we dat er politie was”, vertelt de man.

Kajuit

,,We herkennen de boot wel. Ik zei nog toen we dinsdag aanmeerden dat deze boot er vorig jaar ook al lag”, vult de vrouw aan. ,,Het is een herkenbaar model met het luikje van de kajuit zo ver naar achteren.”

Zelf komen ze hier al 25 jaar met hun boot. ,,We varen door heel Nederland, maar komen het liefst in de Biesbosch. De Dood is wel echt ons plekje waar we ieder jaar even een poosje gaan liggen. Maar, dit is de eerste keer dat we zoiets meemaken.”

Blaffen

Ook de man die honderd meter verderop woont heeft niets gemerkt. ,,Ja ik weet dat daar een hond zat, want die hoorde ik blaffen. Zelf heb ik er twee en die reageren daar dan weer op. Maar verder niks.”

Op de achtergrond wordt het lichaam uit de kajuit gehaald en op de brandweerboot gelegd die koers zet naar wal. De politie blijft achter voor verder onderzoek. . ,,Officieel is het nog altijd afgesloten hier. Hoe en wanneer we de boot gaan verplaatsen weten we nog niet”, vertelt een agent.

Rustiger

Inmiddels wordt het langzaam rustiger in de Biesbosch. De dagjesmensen zetten koers richting de haven en toeristen die blijven overnachten op hun boot maken zich op voor het avondeten.

Enkele uren later laat de politie weten dat het niet gaat om een misdrijf of zelfdoding. Verder doen zij geen berichtgeving, omdat de familie nog moet worden ingelicht.

Volledig scherm
Politie doet onderzoek op het plaats delict © Cobine van der Louw
Volledig scherm
Het lichaam wordt afgevoerd © Cobine van der Louw
Volledig scherm
Het lichaam wordt afgevoerd © Cobine van der Louw