Volledig scherm
PREMIUM
Volgens Iris Spoolder (The Fudge Factory) kennen veel mensen de Engelse delicatesse fudge nog niet. © Zamire Willems

Dit zijn de drie pareltjes op de jaarmarkt van Dongen

DONGEN - Ruim 200 kramen, live muziek en tal van lekkernijen trokken zondag veel bezoekers naar één van de grootste evenementen die Dongen rijk is: de jaarmarkt. Tussen de hoeveelheid aan kramen vol kleding-, sieraden- en tassen sprongen er drie pareltjes uit.

Engelse delicatesse

Een meterslange stand in de vorm van een rode Engelse stadsbus staat 'geparkeerd' in één van de zijstraten van de Hoge Ham. Volgeladen met 78 soorten homemade fudge; een Engelse delicatesse van zacht karamel, chocolade en gevuld met verschillende smaken, noten en vruchten. "We hebben zelfs 150 verschillende soorten", zegt eigenaresse Iris Spoolder, die de in Nederland veelal onbekende lekkernij omschrijft als 'toffee, maar dan zacht en niet plakkerig'. Ze kwam door haar huwelijk met een Engelsman in aanraking met het snoepwaar en is bezig om vanuit zijn familiebedrijf, 'The Fudge Factory,' de delicatesse ook in Nederland op de kaart te zetten. "Hier zijn dropsmaken en stracciatella heel populair en in Engeland is dat weer cherry bakewell, een typisch smaakje dat totaal niet loopt in Nederland. Mensen kennen het niet." Iets dat eigenlijk ook geldt voor hoe je fudge nu eigenlijk moet eten? Spoolder: "Je moet er echt eerst kleine plakjes van maken. Het is best machtig, gemaakt van room, boter en suiker. En dan het liefst met een bakje thee."

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement