Volledig scherm
Foto ter illustratie.

Digi-Taalhuis Oosterhout: "Problemen laaggeletterden worden groter"

OOSTERHOUT - In de Oosterhoutse bibliotheek, Theek 5, is maandagmiddag het Digi-Taalhuis officieel geopend. In het Digi-Taalhuis helpen mensen en materialen laaggeletterden met het ontwikkelen van hun taalvaardigheid. 

Het aantal mensen dat niet of onvoldoende kan lezen en schrijven is voor een ontwikkelde, welvarende samenleving als de onze erg hoog, zo blijkt. En dan gaat het niet alleen om 'nieuwe Nederlanders'. Ook veel autochtonen kunnen moeilijk uit de voeten met het geschreven woord. 

Neem de verhalen van Anita en Jan, die pas op latere leeftijd leerden lezen en schrijven. Beiden gingen op heel jonge leeftijd van school, en daarna kwam het er niet meer van. "Je leert het te ontduiken, maar dat wordt steeds moeilijker", bekende Jan. 

Half Klundert

Anita schaamde zich, "totdat ik eindelijk de klas inging en daar half Klundert zag. 'Ik ben dus niet de enige', wist ik toen." Beiden zetten zich nu in als 'taalambassadeur', in de hoop dat velen hun voorbeeld volgen. "Mijn leven is nu een stuk makkelijker", aldus Jan.

Wethouder Robin van der Helm opende het Digi-Taalhuis via een facetime-verbinding. Hij bleek echter gewoon in Theek 5 aanwezig, en stond even later tussen de ongeveer veertig genodigden. "Ik wil daarmee laten zien dat het voor ons iets heel normaals is, even facetimen. Maar veel mensen weten de weg in de digitale wereld niet. Dat is ook een achterstand waar we met het Digi-Taalhuis iets aan willen doen." 

Groter

Volgens Van der Helm is het probleem van laaggeletterdheid moeilijk te kwantificeren. "Om hoeveel mensen het in Oosterhout of de regio gaat? Dat is lastig te zeggen. Maar wat wel duidelijk is: hun problemen worden groter. Vroeger kon je nog best werken zonder te kunnen lezen en schrijven. Tegenwoordig moet je bij alles formulieren en rapporten inleveren. Of neem klantenservice via internet: vroeger stond er een telefoonnummer en kon je bellen. Nu moet je eerst een riedel vragen beantwoorden. Dat is voor veel mensen een grote hobbel."

Het Digi-Taalhuis biedt op allerlei terreinen ondersteuning. Zo zijn er cursussen, speciale lespakketten, taalvrijwilligers en boeken op verschillende leesniveaus. Daaronder ook moderne literatuur van schrijvers als Giphart en Kader Abdolah. In het Digi-Taalhuis werken de bibliotheek, diverse gemeenten, Surplus Welzijn, de stichting Lezen en Schrijven, ROC Kellebeek en Vrouwen voor Elkaar samen.