Volledig scherm
‘Hoe Peer een Poes werd’ repetitie in Openluchttheater Oosterhout. © Pix4Profs-Ron Magielse

Dialogen over eenzaamheid door Oosterhoutse top in Openluchttheater

OOSTERHOUT - Een verhaal over eenzaamheid in al haar facetten, dat zich afspeelt op een eiland dat niemand verlaten kan. De komende drie weekenden wordt in het Openluchttheater ‘Hoe Peer een Poes werd’ gespeeld. ,,Het wordt een ontroerend stuk, gespeeld door de top van de Oosterhoutse amateurspelers’' glundert regisseur Hidde Brouwers (25).

Hoewel het de eerste keer is dat Brouwers een stuk van het Openluchttheater regisseert, is hij al jaren aan de groep verbonden. Als kind speelde hij zelf ook al mee. ,,Toen ik de theateropleiding volgde ben ik toegetreden tot het bestuur. Inmiddels heb ik al veel stukken geregisseerd en ik vind het heel fijn dat ik dat nu ook hier mag doen”, vertelt hij bevlogen. Zijn keuze voor het stuk had meerdere redenen: ,,Het is een mooi verhaal met ontroerende dialogen over eenzaamheid. De eenzaamheid van een moeder die haar kind mist, een zoon die zijn vader zoekt of een oude man die klaar is met het leven”, aldus Brouwers. ,,Maar het leent zich bovendien enorm goed voor de open lucht. De mensen op het eiland kunnen niet weg door een zware storm. Naarmate de avond valt wordt ook het verhaal steeds donkerder", licht de regisseur toe. 

Die storm zal worden nagebootst met zo’n 30 ventilatoren. Omdat er gebruik wordt gemaakt van het licht, wordt de voorstelling iets later dan eerdere jaren gespeeld. Het begint om 21:15 uur en er is geen pauze. Ook wordt bij alle tekst gebruikgemaakt van microfoontjes. ,,De gevoelige dialogen lenen zich er niet voor heel gedragen te worden opgezegd. Dat moet kleiner, genuanceerder”, meent Brouwers. 

De dertien spelers repeteren al sinds januari elke week. Ze hebben bijna allemaal al vaker in het Openluchttheater opgetreden. Vanavond spelen ze de generale repetitie. Op de planken staan door de wol geverfde spelers als Ton Biemans, Nicole Caron en Maurice Gerrits. ,,Het is een kleine groep, maar het zijn wel de beste amateurspelers van Oosterhout. Dat is heerlijk werken”, stelt hij.

De twee kinderrollen worden vervuld door Lucas en Margriet uit Tilburg, leerlingen van Brouwers: ,,Eigenlijk kies ik niet zo gauw voor stukken met kinderrollen, dat vraagt toch een andere manier van regisseren. Ik wilde dit stuk alleen doen als zij meededen. Ze zijn pas 12 maar al verdomd goed”, vertelt Brouwers tot slot. 

De voorstelling wordt op 14, 15, 21, 22, 28 en 29 om 21:15 uur vertoond in het Openluchttheater aan het Paterserf. Entree bedraagt 13 euro.