Erik van Oosterhout bestiert samen met zijn vrouw Lisette een veeteeltbedrijf en kaasmakerij in Made.
Volledig scherm
Erik van Oosterhout bestiert samen met zijn vrouw Lisette een veeteeltbedrijf en kaasmakerij in Made. © Pix4Profs-Ron Magielse

‘Deze tijd doet mij denken aan die crisis van 19 jaar geleden, die ons toen keihard raakte’

BoerenpraatWe zitten met zijn allen in een diepe crisis. Op het moment dat ik deze column schrijf, zijn we net een beetje gewend aan de maatregelen. Iedereen gaat er zo goed of zo kwaad mee om als mogelijk.

Quote

De mkz-cri­sis had minder invloed op de samenle­ving, maar juist wel op ons werk en leven

Erik van Oosterhout

In een paar dagen tijd kwam al veel creativiteit bovendrijven op het gebied van anders werken dan we gewend zijn. Velen vragen zich af hoe lang dit nog gaat duren, en hoe alles weer op gang zal komen als de maatregelen versoepeld worden. En voor bedrijven die wel doordraaien is er continu de vraag of toelevering en afzet mogelijk blijven.

Ons melkveebedrijf draait door, met enkele maatregelen. De winkel is ook open, met wat meer aanpassingen. Wij gaan met onze gedachten wel steeds terug maar de mond-en- klauwzeer-crisis (mkz) van negentien jaar geleden. Een tijd waar ik sowieso nog vaak aan terugdenk. 

Erik van Oosterhout.
Volledig scherm
Erik van Oosterhout. © Pix4Profs-Ron Magielse

Die crisis had minder invloed op de samenleving, maar raakte ons werk en leven daarentegen keihard. Alle veeteeltbedrijven moesten voldoen aan zeer strenge protocollen: bedrijf hermetisch gesloten, registratie van elke noodzakelijk aanwezige persoon op de boerderij, winkel dicht en melk naar de mestkelder.

En die maatregelen deed je niet alleen voor jezelf, ook voor je collega's. Want al waren de dieren op jouw bedrijf kerngezond, als er aan de andere kant van het dorp een mkz-verdenking was, werden in een ring daaromheen alle dieren 'geruimd' om mogelijke verdere verspreiding in te dammen. Heel je levenswerk aan fokkerij - alle dieren, jong en oud - werden gedood en afgevoerd. 

Quote

Ik hoop dat u in deze tijd eens denkt aan het belang van eigen Nederland­se voedsel­voor­zie­ning

Erik van Oosterhout

Natuurlijk, het zijn geen mensen. Dat verschil kan ik echt wel maken, maar toch. Koeien die je meer dan tien jaar kent en elke dag twee keer melkt... Dan is ruiming enkel om verspreiding te voorkomen niet te bevatten. Terwijl enting ook een oplossing was...

Tja, dan frons je als boer je wenkbrauwen wel even als je land besluit mensen uit allerlei landen ter wereld op halen die al brandhaard zijn bij een virusuitbraak. Een menselijk gebaar, begrijpelijk. Maar bij een virus met een incubatietijd van twee weken zou dit in de dierhouderij onmogelijk zijn.

Voor nu hoop ik dat iedereen gezond mag blijven. En ook dat u in deze tijd eens denkt aan het belang van eigen Nederlandse voedselvoorziening. Zonder dat zaten we nu in een burgeroorlog.

Erik van Oosterhout