Volledig scherm
Thea Leest achter de bar van een van de gebouwen van de Domp in Lage Zwaluwe. © Pix4Profs/René Schotanus

Den Domp blijft 'ontmoetingsplek' in Lage Zwaluwe

Den Domp ontwikkelen tot het nieuwe dorpshart van Lage Zwaluwe. Dat is de ambitie van horecaondernemer Thea Leest (48). Samen met haar echtgenoot Frans Wintermans (55) heeft ze het gemeenschapshuis overgenomen van de gemeente Drimmelen.

Met de ontwikkeling van een nieuwe horecazaak en de verhuur van ruimtes, zoals de voormalige bibliotheek, ziet Leest een nieuwe uitdaging in Den Domp. ,,Ik ga hier een lunchroom en traiteur beginnen, maar we hebben in dit gebouw nog een ruimte van zo'n honderd vierkante meter met een horecabestemming. Dat deel willen we verhuren. Ik hoop dat daar bijvoorbeeld een ijssalon, chocolaterie of viszaak in komt. Dan kunnen we elkaar versterken." 

Begin 2019 start de verbouwing van het horecagedeelte. Wanneer de opening is, is nog niet bekend.

Quote

En het zou mooi zijn als verenigin­gen die hier eerder al vertrokken waren, terugkeren naar Den Domp

Thea Leest

Leest merkt dat het dorp erg betrokken is bij de ontwikkeling van Den Domp. ,,Ik heb de afgelopen dagen volop felicitaties gekregen. Veel inwoners hebben hier namelijk hun hart liggen en zijn blij dat dit gebouw behouden blijft voor het dorp. Sommigen hebben hier nog op school gezeten en veel verenigingen zijn hier thuis.”

Sociaal plan

Deze verenigingen hebben dan ook de garantie gekregen dat de huurprijzen de komende tien jaar alleen geïndexeerd worden. Wat Leest betreft wordt die regeling daarna voortgezet. ,,En het zou mooi zijn als verenigingen die hier eerder al vertrokken waren, terugkeren naar Den Domp."

Leest, geboren en getogen in Lage Zwaluwe, kan zich goed herinneren wat er voorheen allemaal in Den Domp gebeurde. Ze noemt een reeks aan activiteiten en organisaties die inmiddels uit het dorp verdwenen zijn. Een groep inwoners wil het tij echter keren en ontwikkelt daarom momenteel een sociaal plan voor het dorp. Leest: ,,Ze onderzoeken welke voorzieningen weer een plek moeten krijgen in Lage Zwaluwe." Daarbij wordt gedacht aan gemeentelijke diensten, zoals jongerenwerk, maar ook aan een plek voor heemkunde en de VVV.

Commercieel doel 

Leest ziet deze organisaties en activiteiten graag naar Den Domp komen. ,,Natuurlijk sta ik hier met een commercieel doel, maar ik vind het heel belangrijk dat Den Domp een sociale ontmoetingsplek blijft. Zeker in kleine kernen is een dorpshuis van groot belang."