Demonstratie kinderpardon in Rijen verloopt rustig

VIDEORIJEN - Vanaf een 'troon’ vertellen maandagavond enkele kinderen van asielzoekers die al meer dan vijf jaar in Nederland zijn hun verhaal. Stichting ‘Geen kind aan de kant’ tekende voor de organisatie van de demonstratie voor het gemeentehuis in Rijen.

Weggestemd

Voorafgaand aan de raadsvergadering roepen de demonstranten de raadsleden op ook een kinderpardongemeente te worden. Dat houdt in dat zij net als 135 andere gemeenten aan secretaris Harbers een brief sturen om de vierhonderd kinderen in Nederland die er langer dan vijf jaar wonen via een kinderpardon te laten blijven. Een motie daartoe van PvdA en D66 is in de gemeente Gilze en Rijen tot twee keer toe weggestemd door Kern'75, Gemeentebelang, CDA en VVD. Deze laatste fracties vinden dat de oproep voor een pardon geen zaak is van lokale politiek, maar van Den Haag. ,,Een derde keer zullen we de motie niet is stemming brengen”, zegt Peter von Meijenfeldt van de PvdA. Ook D66-fractievoorzitter Frits van Vugt spreekt de aanwezigen toe. 

Een andere reden dat de demonstratie in Rijen is, is dat in het asielzoekerscentrum Gilze en Rijen ook uitgeprocedeerde gezinnen met in Gilze gewortelde kinderen wachten op uitzetting.  

Na ruim drie kwartier komt burgemeester Jan Boelhouwer naar buiten. Hij zegt ook moeite te hebben met de duur van procedures en vindt de situatie van kinderen onmogelijk. ,,Toch wil ik u er op wijzen dat u aan het verkeerde adres bent. U moet in Den Haag zijn. Wij zijn wel een kindvriendelijke gemeente, maar dat blijkt uit daden als de bouw van een school en subsidies.‘’ Dat leidt tot enig gemonkel als de burgemeester net weg is. Maar Boelhouwer is dan al naar de raadszaal waar hij de raadsvergadering moet voorzitten. De verkleumde demonstranten zoeken warmte bij pastor Rob van Uden die een warme kop koffie schenkt in de pastorie.  

Volledig scherm
Demonstranten voor het kinderpardon in Rijen. © BN / Berry van der Heijden
Volledig scherm
Demonstranten voor het kinderpardon in Rijen. © BN / Berry van der Heijden
Volledig scherm
Demonstranten voor het kinderpardon in Rijen. © BN / Berry van der Heijden