Volledig scherm
Sloop van de PDM-fabriek in Oosterhout. © Johan Wouters/Pix4Profs

Deel grond PDM in Oosterhout 'ernstig vervuild'

OOSTERHOUT - Op de locatie waar de nieuwe wijk Wilhelminahaven moet verrijzen, het voormalige PDM-terrein aan de Bredaseweg, is een deel van de grond ernstig verontreinigd met chloorkoolwaterstoffen. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van de grondeigenaren Thuisvester en Zeeman Vastgoed.  

Het terrein waar 227 woningen staan gepland, is al vaker onderzocht en ook deels gesaneerd. Nu de PDM-fabrieksgebouwen gesloopt zijn, is er opnieuw een bodemonderzoek uitgevoerd. Op het grootste deel van het terrein zijn licht verhoogde hoeveelheden koper, kwik en lood aangetroffen, maar de normen worden niet overschreden. 

Ontvettingsmiddel

Op het gedeelte van de oude Volt-fabriek is de grond echter ernstig vervuild. In juli 2011 is de grond bij Tricorp, waar vroeger de Volt zat, gesaneerd. Er was sprake van zware vervuiling van grond en grondwater. De bron van de vervuiling lag achter De Gekroonde Bel. Een deel van de grond werd afgegraven en weggehaald en er werd een zuiveringsinstallatie aangelegd, die het grondwater gedurende vijf jaar zou zuiveren. Met een extra controle van nog eens vijf jaar, ofwel tot juli 2021. Nu blijkt dat de omvang van het vervuilde grondwater groter is dan gedacht. Dat komt, omdat het grondwater zich verplaatst. 

Oranjebuurt

Bij de productie van radio's, televisies en later magneetbanden van Philips zijn chloorkoolwaterstoffen en zware metalen in de bodem terechtgekomen. De vervuiling is doorgesijpeld naar de naastgelegen Oranjebuurt, maar vormt geen gevaar voor de gezondheid voor de bewoners, omdat de stoffen diep in de bodem zijn weggezakt. 

Quote

Partijen vinden het niet wenselijk en relevant om het hele rapport te verstrekken."

Woordvoerder Thuisvester

De chloorkoolwaterstoffen werden in de PDM-fabriek gebruikt als ontvettingsmiddel. De chemische verbinding is schadelijk voor mens en dier en lastig om te saneren. De vervuilde grond krijgt in het deels openbare onderzoek het predikaat 'niet toepasbaar'. Hier mag in principe niet gebouwd worden. 

Niet openbaar

Het is niet bekend welke consequenties dit heeft voor het bouwplan van de woonwijk. Zowel Thuisvester als de gemeente konden vrijdag geen antwoord geven op de gestelde vragen. Het complete onderzoek is niet openbaar. 'Partijen vinden het niet wenselijk en relevant om het hele rapport te verstrekken', zo liet Thuisvester gisteren weten.

  1. Brabantse in Noord-Italië blijft nuchter onder uitbraak coronavirus, maar ‘op straat stuk rustiger dan normaal’
    PREMIUM
    video

    Brabantse in Noord-Ita­lië blijft nuchter onder uitbraak coronavi­rus, maar ‘op straat stuk rustiger dan normaal’

    BREDA/BUSTO ARSIZIO - Scholen, bioscopen en musea zijn dicht, sportverenigingen liggen stil en de horeca sluit om 18.00 uur haar deuren. Het openbare leven in de door het coronavirus getroffen Noord-Italiaanse regio Lombardije, ligt flink plat. De uit Rijen afkomstige Jacqueline van Gool (41) maakt aan den lijve mee wat de gevolgen zijn van een uitbraak van het coronavirus.