Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP XTRA

Deadline sneller internet in kerkdorpen nadert, vereiste inschrijvingen nog niet in zicht

OOSTERHOUT / DORST/ DEN HOUT - Er komt alleen een glasvezelkabel in het buitengebied als genoeg huishoudens zich inschrijven. Dat is nu nog niet het geval.

Krijgt het buitengebied van Oosterhout sneller internet of niet? Over twee weken, op 6 juni, moeten er genoeg deelnemers zijn voor een glasvezelnetwerk in Den Hout, Dorst, Oosteind en het buitengebied van Oosterhout - anders gaat het feest niet door.

55 procent

Van de 380 adressen in het buitengebied moet 55 procent zich inschrijven voor een aansluiting op de glasvezelkabel. Tot nu toe heeft 20 procent dat gedaan. En dat met nog twee weken te gaan. ,, Het zou zeer teleurstellend zijn als het nu afketst", zegt Arjen Jongevos van de Werkgroep Glasvezel Den Hout. 

Die werkgroep heeft maandenlang gelobbyd om de aanleg van glasvezel in de kerkdorpen mogelijk te maken. Jongevos: ,,Als mensen nu niet meedoen, duurt het jaren voor er een volgende kans komt." 

Dat onderschrijft ook wethouder Marcel Willemsen: ,,Voor de gemeente is het van groot belang dat alle bewoners en bedrijven in Oosterhout worden aangesloten op glasvezel. De aanleg van glasvezel op deze schaal in het buitengebied van onze gemeente is uniek en betekent een impuls voor de vitaliteit in het buitengebied. Bewoners en ondernemers maken steeds meer gebruik van het internet. Om TV te kijken, te bellen, te gamen, voor het werk, om online te winkelen maar ook steeds meer voor zorg op afstand. Dit zal in de toekomst alleen nog maar toenemen. Tot nu konden alleen bewoners en bedrijven in het stedelijk gebied en op de bedrijventerreinen van glasvezel gebruik maken. Door glasvezel in het buitengebied aan te leggen kan iedereen dus gebruik gaan maken van een vaste en snelle breedband internetverbinding en de diensten die daar op worden aangeboden.

Als het percentage van 55 % door Mabib niet wordt gehaald en er dus onvoldoende afnemers zijn, dan zal glasvezel niet door Mabib worden aangelegd in het buitengebied. Het zal lastig worden om bedrijven te vinden die dan bereid zijn om te investeren in de aanleg van glasvezel in het buitengebied." 

Volgens de Maatschappij voor Breedband Internet Brabant (Mabib), het bedrijf dat overal in Noord-Brabant glasvezelkabels aanlegt, komt het goed. Ook al zijn er nog maar twee weken om mensen over de streep te trekken. Martijn Wetlem (Mabib): ,,Dat gaat altijd zo. De meeste mensen melden zich pas in de laatste week aan. Dat zie je overal. Landelijk gezien zitten we met 20 procent zelfs boven het gemiddelde. Maar het klopt, we zijn er nog niet. We zijn echter vol vertrouwen dat het goed komt. In Den Hout heeft 70 procent van de mensen zich ingeschreven. In Dorst en vooral in Oosteind is dat minder, omdat daar nog een andere kabelmaatschappij actief is."

Betaald

Het gaat om Midden Glas Brabant. In Oosteind hebben veel mensen zich bij dit bedrijf ingeschreven. Arjen Jongevos: ,,Ik begrijp wel dat Oosteind achterblijft. Daar hebben veel mensen voor Midden Glas Brabant gekozen. Die hebben al honderden euro's betaald, dus die schrijven zich niet bij Mabib in."

Inschrijven bij Mabib is overigens gratis. Wetlem: ,,Je hoeft pas te betalen als de kabel in je straat wordt aangelegd." Om nog meer mensen te werven, stuurt Mabib deze week nog een brief naar de potentiële klanten. Wie zich aanmeldt, krijgt een vlag in de tuin. Jongevos: ,,Veel ouderen twijfelen, maar juist voor hen is het goed. De wijkzuster geeft bijvoorbeeld online adviezen. Dat gaat beter via glasvezel met 200 Mb dan via een koperen lijntje van 4 Mb."

BN DeStem nieuwsapp, download nu! Klik hier voor iOS of hier voor Android!
BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement