Volledig scherm
© Mathijs Bertens / Stuve Fotografie

De zevende en achtste brand in vijf maanden tijd zijn hét onderwerp aan de Besterd in Oosterhout

OOSTERHOUT - De rooklucht hangt driehoog in de flats aan de Oosterhoutse Besterd. Buurtbewoners hangen over hun balkons, spreken hun zorgen uit en delen informatie. „We krijgen detectielampen. Nog vóór het weekend.”

Op 21 april begint het, zegt politiewoordvoerder Eric Passchier. „Daarna hebben we meldingen op 28 april, op drie plekken. Daarna is het een tijdje stil en op 4 september laait het om een of andere reden weer op. Op 10 september is er opnieuw een melding en vannacht twee keer in anderhalf uur.”

Iedereen praat, niemand wil dat met naam en toenaam doen: „Ik ben bang, zéker”, zegt een 92-jarige man die met zijn eveneens hoogbejaarde vrouw op de verdieping woont. „Ik ben het balkon op gevlucht nadat de brandmelder afging”, zegt zijn bovenbuurvrouw. „Overal rook, ik durfde niet meer via de voordeur te vluchten.”

„Ik heb geen oog meer dicht gedaan. Het ergste is dat mijn kleindochter van vijf vannacht bij me komt logeren. Je moet er tocht niet aan denken dat ik met haar naar buiten moet, midden in de nacht, omdat er brand is”, valt een directe buurvrouw bij.

De woningbouwvereniging, Thuisvester, heeft aangekondigd dat er donderdag nog detectielampen worden geplaatst. De buurt overweegt de buurtwacht nieuw leven in te blazen.

Burgemeester Huisman van Oosterhout reageert verder niet op de zaak. 'We hebben afgesproken dat de politie de woordvoering over deze zaak doet.'

Lees vrijdag meer over de branden bij De Besterd in BN DeStem

Volledig scherm
© Mathijs Bertens / Stuve Fotografie
Volledig scherm
Bij De Besterd is weer geprobeerd brand te stichten. © Mathijs Bertens/StuveFotografie