De vlag gaat niet uit voor Energiepark A59 bij Oosterhout
OOSTERHOUT - De gemeente Oosterhout bood de inwoners zaterdag een veldbezoek aan om zich op de hoogte te stellen van de plannen rondom Energiepark A59. Belangengroep Oranjepolder ziet helemaal niets in het plan. ,,Er zijn alternatieven.”
Delen per e-mail
Marcel Willemsen rijdt op zijn wielrenfiets regelmatig door de Oranjepolder. Ook zaterdagmorgen peddelt hij er rond, maar de wethouder van de gemeente Oosterhout komt geen meter vooruit: hij zit op een hometrainer. Het hoofd even leegmaken is er niet bij: vanaf een scherm wordt hij toegesproken door Ilse van Rijen van Belangengroep Oranjepolder. Zij laat hem weten niet eens te zijn met de plannen van de gemeente om, in samenwerking met Eneco en Shell, een deel van dit gebied Energiepark A59 te realiseren.
Het filmpje sluit af met gezichten, allemaal tegenstanders van dit project. Nee, nee, en nog eens nee krijgt Willemsen te horen. Zijn reactie: ,,Mijn complimenten voor het filmpje, het is een helder verhaal."
Zorgen om gezondheidsrisico's
,,Wat de windmolens betreft, maken we ons zorgen om de gezondheidsrisico's", zegt Van Rijen. ,,We denken dat de geluidsnormen zullen worden overtreden. En het zal leiden tot een waardedaling van woningen in de buurt.” Ook het plaatsen van zonnepanelen op 23 hectare polderland vindt de belangengroep een onzalig plan.
,,Daarmee offer je twintig procent van deze polder op", zegt woordvoerder Nicole Hogerwerf. Volgens Gijs van Buitenen, lid van de belangengroep, zijn er wel degelijk alternatieven. ,,Het bedrijf Gefco heeft een enorm dakoppervlak, daar kun je er al veel kwijt. Op bedrijventerreinen kun je er meer op daken kwijt. De gemeente zou de burger er meer bij kunnen betrekken door het subsidiepotje voor zonnepanelen te verhogen."
Alternatieven
Hogerwerf: ,,In 2013 zijn de eerste plannen gemaakt voor dit energiepark. In de tussentijd is er veel veranderd. Er zijn alternatieven, kijk ernaar." Om hun protest kracht bij te zetten zijn bij de triagetent, waaronder televisiescherm en hometrainer droog staan, zijn vijfhonderd vlaggen geplant met de tekst: ‘Ik zeg nee tegen Energiepark A59'. Vijfhonderd inwoners van Oosterhout die met hun handtekening hun ongenoegen uiten voor dit plan.
Een paar honderd meter verderop een tent van de gemeente. Van daaruit kijk je uit op weilanden en maisakkers, in de verte de A59. Dit is de plek waar het park in 2023 moet zijn gerealiseerd. Met een webinar - vanwege corona was elkaar fysiek ontmoeten niet mogelijk - heeft de gemeente de plannen al aan de bewoners voorgelegd. ,,We vinden het ook belangrijk dat we de mensen zelf kunnen spreken", zegt Willemsen. ,,Nu kan het weer, vandaar dit veldbezoek.”
De gemeente Oosterhout heeft in 2011 vanuit de provincie de opdracht gekregen om locaties aan te wijzen die in aanmerking komen voor wind op land. ,,Dit deel van de Oranjepolder sluit aan bij de bestaande infrastructuur", zegt de wethouder. ,,Vlak in de buurt, tegen de A59, staan al zes windmolens." Maar deze worden veel hoger: zo'n 235 meter. Ter vergelijking: de Sint-Jansbasiliek in Oosterhout is bijna vier keer zo klein. ,,Ik kan me die zorgen voorstellen. Aan de andere kant: plaats je ze niet, dan zijn nog eens 45 hectare zonnepanelen nodig voor het beoogde rendement." Wat hij vooral hoopt: ,,Dat we met elkaar in gesprek blijven."
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMdossier Corona
De bedden blijven nóg langer leeg in seksclub Diana: ‘Wij zijn het ultieme contactberoep’
ZUNDERT - De bedden blijven nóg langer leeg in Club Diana. Tot verdriet van de Zundertse eigenaars van het beroemdste bordeel van Nederland. ,,We leggen ons erbij neer, maar het frustreert enorm.” -
Ledverlichting langs sportvelden Oosterhout
OOSTERHOUT - VV Oosterhout heeft als eerste sportclub in de gemeente ledverlichting langs de velden gekregen. Daarmee zet de stad een stap voorwaarts in het verduurzamen van de sportaccommodaties. -
Gilze en Rijen krijgt van de inwoners een ruime voldoende
RIJEN - De gemeente Gilze en Rijen doet het qua dienstverlening en leefbaarheid niet veel beter of slechter dan andere gemeenten van dezelfde grootte. Dat blijkt uit de uitkomsten van de door onderzoeksbureau Het PON & Telos gehouden burgerpeiling. Het gemiddelde cijfer komt uit op een ruime voldoende: 6,7. -
PREMIUM
‘Waarom hebben Oosterhoutse ondernemers niet het lef om het terras te openen?’
MADE - Zwarte fleece dekens op de grond gehouden door witte borden, een omgewaaide plant bungelend in het afzettingslint van het terras en plukjes mensen. Het beeld van de zonovergoten Oosterhoutse Markt dinsdag tijdens de terrassenactie van de horeca. De Korenbeurs in Made nam deel door buiten te lunchen met het personeel. -
Scooterrijder gewond door botsing in Oosterhout
OOSTERHOUT - Een scooterrijder is dinsdagmiddag gewond geraakt door botsing in Oosterhout. Het ongeluk gebeurde op de Slotlaan.
-
PREMIUM
Zoek je een baan? In de installatietechniek kun je zo aan de bak: ‘Er zijn handjes nodig’
Er is creativiteit nodig om het personeelstekort in de installatiebranche op te lossen. Het imago moet veranderen en vooral jongeren moeten warm gemaakt worden voor de techniek van de toekomst. Niet pas op de middelbare school, maar al eerder in het basisonderwijs. -
Windmolens Oranjepolder in de ijskast: ‘Nieuwe ontwikkeling’
OOSTERHOUT - Het plan voor windmolens in de Oranjepolder blijft voorlopig in de koelkast. De gemeente Oosterhout neemt nog geen besluit over het Energiepark A59, waar de windmolens en een zonnepark onderdeel van uit maken. -
PREMIUM
Wonen in het groen op voormalig terrein Lievenshove: ‘Tachtig tot negentig huizen’
OOSTERHOUT - Het terrein van de voormalige jeugdinstelling Lievenshove wordt deels ingericht voor woningbouw. De gemeente Oosterhout gaat voorlopig uit van tachtig tot negentig woningen. Op korte termijn komt er plaats voor spoedzoekers.