De Vijf Eiken likt de wonden na uit de hand gelopen familiefeest in Rijen: ‘Het is een grote chaos hier’

videoBREDA - Een vlaggenslinger hangt er wat verloren bij voor de deur van zaal De Vijf Eiken in Rijen. Een medewerker van het café geeft er een ruk aan, de sliert komt los. ,,Het is één grote chaos hier", wijst hij naar binnen, naar de sporen die het feest van afgelopen nacht hebben achtergelaten.

Volledig scherm
Meerdere personen aangehouden in Rijen na mogelijk schietincident. © MaRic Media / Marcel van Dorst

Wat er precies gebeurd is? Een familiefeest liep flink uit de hand vannacht, zoveel is zeker. Vijftien mensen zijn inmiddels aangehouden. Maar over de precieze gebeurtenissen, daar mogen de medewerkers zich momenteel niet over uitspreken. Dat kwam de politie ze zojuist mededelen.  ,,Dat kan het onderzoek schaden, zeggen ze. Sorry", verontschuldigt de medewerker zich.

Achter hem zijn een man of acht hard aan het werk om de zaal weer op orde te krijgen. Op de bar staan flessen vol frisdrank, daarnaast flessen vol alcohol. Op de grond de trieste aanblik van losse ballonnen tussen het stof en de puin. Wat gebroken glas in een hoekje. Vanmiddag kan de zaak weer open, hopelijk.

Impact op het stel

Volledig scherm
Een derde auto die geparkeerd staat op het terrein van de Vijf Eiken. © BN DeStem / Tom Hayes

De 73-jarige eigenaren waren vanochtend op het politiebureau om hun kant van het verhaal te vertellen. Ze zijn flink geschrokken toen de politie opeens op de stoep stond. Volgens de medewerker moesten ook zij op de grond, de handen op het hoofd. Dat heeft een impact op het oudere stel.

Buiten op de parkeerplaatsen naast het café stonden eerder die ochtend nog drie auto's met de ramen open. Vermoedelijk van enkele verdachten. Eén van de wagens is inmiddels weggesleept, de andere twee staan nog altijd te wachten op hun lot. Een fel oranje geurkerstboompje bungelt aan de achteruitkijkspiegel van een van de wagens. Regen klettert op de autobekleding. Meer sporen van de onstuimige nacht.

Vlam in de pan

Bij de manege kunnen ze niet meer vertellen. Ja, het was koud vannacht. Natuurlijk hebben ze wel iets gezien. Maar hoe de vlam in de pan is geslagen? ,,’k Heb er geen idee van.”

De overburen zeggen niet veel meegekregen te hebben van de ongeregeldheden.  ,,Het komt allemaal zo ongelofelijk dichtbij", schrikt een van hen. ,,Breda, Molenschot, nu hier. Ik wil het liefst weg.’’ 

Volledig scherm
De Vijf Eiken in Rijen. © Tom Hayes