Volledig scherm
Repetitie in De Bussel voor het jubileum van H19 in Oosterhout. De muzikanten (Groot Onbeperkt Feest Orkest & koor) hebben er een optreden en ook de dansers geven een voorstelling. © Johan Wouters / Pix4Profs

De Bussel in vuur en vlam tijdens feestweekend

OOSTERHOUT - Een filmportret, meezingspektakel, allerlei exposities, voorstellingen en nog veel meer. H19 sluit de vieringen rondom het 50e cursusjaar af met een vlammend feestweekend in theater De Bussel. De eerste activiteiten starten vandaag. 

De spanning is voelbaar tijdens de generale repetitie woensdagavond, maar gelukkig wordt er ook nog veel gelachen. Nog één nachtje slapen en dan is het zover: het optreden van het Groot Onbeperkt Feest Orkest en Koor. 

Mensen met en zonder beperking spelen en zingen samen een breed feestelijk repetoire met hits als 'Dansen op een vulkaan' en 'Als sterren aan de hemel staan'. Ze worden ondersteund door een dansgroep waarin ook dansers met en zonder beperking samen dansen. Samantha van Oosterhout (38) is al een beetje zenuwachtig: ,,Vandaag ging het nog niet zo goed maar morgen ga ik het heel goed doen. Ik mag 'Ik krijg een heel apart gevoel van binnen' solo zingen. Dat vind ik wel eng maar ook heel leuk.'' 

Volgens Thijmen Topouzis (16) gaat het helemaal goed komen. ,,Ik volgde al celloles bij h19, toen mijn docent me voorstelde hieraan mee te doen leek dat me direct heel leuk. Het is gezellig om samen te spelen'', vertelt hij. Dat de voorstelling 'Vuur met een zachte G' heet, is niet zonder reden. Het overkoepelende thema van het programma is vuur. ,,Kunstenaars beoefenen hun discipline met vuur en veel liefde, dat is het belangrijkste dat we willen overdragen. We gaan dit weekend vuur aanwakkeren, fikkie stoken'', stelt directeur Ninke van Herpt (43) bevlogen, ,,En het maakt dan niet uit of dat enkel de klik van een aansteker, een uitslaande bosbrand of een nasmeulend kampvuurtje is. Als we het vuur voor cultuur maar laten branden'', vervolgt ze. 

Dit weekend zijn het dan ook niet alleen huidige cursisten en medewerkers die hun kunsten tonen, ook oude bekenden passeren de revue. ,,Het programma is gevuld met talenten van vroeger, het heden en de toekomst'', vertelt Van Herpt trots. Zo nodigde h19 oud-cursist Iris Stolk en oud-docent Frans van Lint uit om samen met hun cursisten te exposeren in stadstuin De Schelp. Een mooi voorbeeld van het 'steen in de vijver-effect', volgens Van Herpt; het vuur van h19 zet een beweging in gang. 

Dat wordt ook duidelijk in de documentaire die Wilma Rekkers over het centrum voor de kunsten maakte. In het filmportret 'Maak je licht' laat zij zien wat de lessen met cursisten doen. Sommige medewerkers begonnen zelfs al als kind bij h19 in de les. ,,Zo zijn er beelden van juf Mary-Jane die dansles geeft, maar ook van haar als klein meisje bij juf Angela in de les. Het feestweekend loopt van donderdag tot en met zondag en de documentaire is elke dag te zien. Daarnaast is er doorlopend de expositie 'VUUR!' in de foyer van De Bussel, geeft de jeugdgroep theater op vrijdag twee korte presentaties en is de dansvoorstelling 'In vuur & vlam' op vrijdag en zaterdag te zien. ,,Ook heel bijzonder is het D-examen dat vrijdagavond wordt in de kleine zaal afgelegd door Emma Verstraaten (18) op de viool en Laura van Eerd (15) op de bugel'', vertelt h19-medewerker José Wonders enthousiast. Het D-examen is het hoogst haalbare muziekexamen in de vrijetijdssector. ,,Die dames kunnen dus echt heel goed spelen'', vervolgt ze. 

Het weekend wordt op zondag afgesloten met het spectaculaire slotstuk 'Anima' onder leiding van Toon Oomen die na 40 jaar lesgeven afscheid neemt van h19. ,,Het wordt een totaaluitvoering met dans, theater, live muziek en zelfs een animatronic. Dat kent het publiek misschien wel van de attractie 'Villa Volta' uit de Efteling'', verklapt de directeur. Het volledige programma en de toegangsprijzen zijn te vinden op de site van h19.

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement