Volledig scherm
Doelgroepenbad Warande. Surplus, Gericarenet, Sportbedrijf Oosterhout, Gemeente Oosterhout , Avans Hogeschool en Fysiotherapie de Warande hebben de handen in een geslagen om op Recreatieoord de Warande een sportieve dagbesteding te organiseren. De dagbesteding is gericht op mensen die zelfstandig wonen, maar de wens hebben om onder begeleiding een dagdeel door te brengen. © Johan Wouters

Dagbesteding in Oosterhout weer op orde

OOSTERHOUT - In Oosterhout gaat het de goede kant op met de dagbesteding. In de afgelopen maanden zijn er talloze nieuwe initiatieven bijgekomen waar ouderen terechtkunnen. 'En dat is hard nodig.'

Quote

Het is voor inwoners makkelij­ker geworden om dichtbij huis dagbeste­ding te kiezen die bij hen past."

Wethouder Marian Witte

Sinds 2015 werd er in Oosterhout amper dagbesteding aangeboden. De laatste tijd zijn er in Oosterhout echter flink wat initiatieven opgestart. Wethouder Marian Witte (Maatschappelijke zorg) is daar blij mee. ,, Ik ben heel erg tevreden. Het is voor inwoners makkelijker geworden om dichtbij huis dagbesteding te kiezen die bij hen past. Veel aanbieders hebben zich de afgelopen jaren spontaan gemeld. In de kerkdorpen zijn initiatieven ontstaan. Ik heb me echt hard gemaakt voor dagbesteding voor dementerende ouderen in Oosterhout-stad. Ook dat start nu op korte termijn. Daar waar nodig hebben we als gemeente initiatieven aangejaagd en mensen en organisaties aan elkaar verbonden. Dat levert nu vruchten op."

Behoefte

Jan Kuijpers, secretaris van stichting Ouderenplatform Oosterhout kan dat bevestigen. Kuijpers: ,,Het gaat de goede kant op. En dat is maar goed ook, omdat steeds meer ouderen thuis wonen. De behoefte aan dagbesteding is groot. En we krijgen er allemaal mee te maken via ouders, familie, buren en uiteindelijk ook zelf. Gelukkig zitten er nog veel initiatieven in de pijplijn." Kuijpers ziet hoe groot de behoefte is. ,,Bij de Doelen wordt 's ochtends, 's middags en 's avonds dagbesteding aangeboden. Je ziet het daar steeds drukker worden." 

Dynamisch

Hoewel het aanbod aan dagbesteding aantrekt, is het lastig te voorspellen of er voldoende capaciteit blijft. Witte: ,,Het aanbod zal altijd dynamisch blijven, omdat gemeente en zorgaanbieders inspelen op de vraag vanuit de inwoners. Er was te weinig capaciteit in Oosterhout-stad. Dan hebben we het niet alleen over het aantal plaatsen, maar ook over kwaliteit, bijvoorbeeld de variatie in verschijningsvormen, doelgroepen of aard van de activiteiten. In een aantal gevallen hebben genoemde initiatieven de mogelijkheid om te groeien in aantal dagen en locaties. Ze zullen hun succes moeten bewijzen." 

Aan de Griegstraat start in het najaar een dagbestedingsmogelijkheid voor ouderen met dementie. Alle zorgaanbieders zijn te vinden op de website: www.oosterhout.nl.

  1. Oosterhoutse diplomazwemmers nog niet op Amerikaanse tv
    PREMIUM

    Oosterhout­se diploma­zwem­mers nog niet op Amerikaan­se tv

    OOSTERHOUT - De jeugdige Oosterhoutse zwemmers die een jaar geleden in de Warande zo hun best deden voor de camera's van een Amerikaanse tv-ploeg moeten geduld hebben. De opnames die door CBS News gemaakt zijn van het diploma-zwemmen in Oosterhout zijn nog niet verwerkt in een documentaire. Inmiddels is er door CBS wel een andere documentaire gemaakt over hoe Nederland omgaat met stormvloeden en de stijgende zeespiegel.