In een biomassacentrale worden houtsnippers gebruikt om energie op te wekken. In Rijen wil ondernemer Pieter Smits zijn bedrijf zo verwarmen. Drie oppositiepartijen in Gilze en Rijen menen dat Smits illegaal bezig is. Hij bestrijdt dat.
Volledig scherm
PREMIUM
In een biomassacentrale worden houtsnippers gebruikt om energie op te wekken. In Rijen wil ondernemer Pieter Smits zijn bedrijf zo verwarmen. Drie oppositiepartijen in Gilze en Rijen menen dat Smits illegaal bezig is. Hij bestrijdt dat. © Paul Rapp

D66: ‘Biomassacentrale Smits in Rijen is illegaal’

RIJEN - De houtstookcentrale van Smits, bron van energie aan de Mosstraat in Rijen draait sinds september 2018 illegaal. De gemeente moet handhaven, vindt Antonet Krol van D66. ,,De centrale is vol in bedrijf.” De gemeente zegt dat zover bekend alleen proefgedraaid is. Eigenaar Pieter Smits bevestigt dat laatste en nodigt D66 uit. 

D66, PvdA en Groen Gilze en Rijen (GGR) spraken zich eerder in een motie uit tegen het experimenteren met biomassacentrales. In zo'n centrale wordt hout verbrand als energiebron. Pieter Smits doet dat voor zijn bedrijf met 240.000 kippen. Later wil hij mogelijk een warmtenet aanleggen in de gemeente.