Controle op illegaal verblijvende arbeidsmigranten in Dongen ‘alleen bij signalen’
DONGEN - Arbeidsmigranten die naar Dongen komen, moeten zichzelf aanmelden bij de gemeente. Zelf onderneemt de gemeente geen actie om migranten op de verblijfsduur te controleren.
Dat schrijft het college van burgemeester en wethouders in een antwoord op vragen van de Volkspartij Dongen (VPD). De coalitiefractie stelde vragen naar aanleiding van berichten in de media over het hoge aantal illegaal in Dongen verblijvende Oost-Europese arbeidsmigranten.
Volgens het college moeten migranten zich verplicht bij de gemeente inschrijven als zij binnen een half jaar vier maanden of langer in Dongen verblijven cq woonachtig zijn. De gemeente controleert hier zelf niet actief op. Alleen als er signalen zijn waaruit met zekerheid blijkt dat een persoon al langer in Nederland verblijft, dan wordt betrokkene door de gemeente aangeschreven met het verzoek om zijn/haar verhuizing door te geven.
Spookwoningen
Er zijn al langer sterke aanwijzingen dat het aantal arbeidsmigranten in Dongen aanzienlijk hoger ligt dan wordt verondersteld. Velen verblijven in zogenaamde spookwoningen, woningen die officieel niet bewoond worden. Dongen staat hier niet alleen in, maar de gemeente telt in verhouding tot de grootte wel veel arbeidsmigranten. Hoeveel precies dat er daadwerkelijk zijn, is onbekend.
Volgens het Dongense college verblijven de meeste arbeidsmigranten korter dan vier maanden in de gemeente. Deze mensen hoeven zich om die reden niet in te schrijven in de Basisregistratie Personen (BRP). De plaatselijke werkgevers, die arbeidsmigranten in dienst hebben, informeren volgens het college hun werknemers op hun plichten als de termijn wordt overschreden.
Onvoldoende capaciteit
Het college schrijft verder dat het geen instrumenten heeft om te voorkomen dat migranten hun meldingsplicht ontlopen. Wel vindt er periodiek een evaluatie plaats van de huisvestingsproblematiek. In het jongste rapport, dat dateert van juli, staat dat het college op de hoogte is van het feit ‘dat er in de gemeente vele tientallen woningen bewoond worden door arbeidsmigranten’.
Maar het college zegt hierover dat er onvoldoende capaciteit is om deze woningen in beeld te brengen en te controleren. De bekende vergunde locaties worden wel gecontroleerd en daar zouden geen misstanden zijn geconstateerd. In de periode september 2019 tot en met juni 2020 is er voor twee adressen een waarschuwing verzonden voor het zonder vergunning bewonen van een woning door arbeidsmigranten. Voor één van deze woningen is daarna vergunning aangevraagd, deze is na toetsing geweigerd. De tweede woning bleek niet langer te zijn bewoond.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Door deze veelgemaakte fouten slijt je auto bovenmatig snel
Tijdens de autorijlessen wordt ons vooral geleerd hoe je schadevrij door het verkeer komt, maar niet of nauwelijks hoe je moet rijden om slijtage aan je auto te voorkomen. Als je deze slechte gewoontes afleert, gaat je auto langer mee. -
PREMIUM
Hoge WOZ-waarde? Die kun je in sommige gevallen ook slim benutten
De nieuwe WOZ-waarde ligt weer in de bus bij Nederlandse huiseigenaren. Deze door de gemeente bepaalde woningwaarde wordt gebruikt in de berekeningen voor diverse belastingen. Vind je de WOZ-waarde te hoog, dan kun je bezwaar maken. Maar je kunt hem ook slim benutten. -
‘Ja’ tegen regels huisvesting arbeidsmigranten. Heusden overlegt later wel met minister
VLIJMEN - Of ze nu wel of niet helemaal voldoen aan Europese wetgeving, Heusden is akkoord met regels voor de huisvesting van arbeidsmigranten. Wel volgt nog overleg met de minister om te kijken of aanpassingen nodig zijn. Heusden hoopt kritiek voor te zijn, door duidelijk te vermelden de regels voor kamergewijze verhuur ook gelden voor bijvoorbeeld studenten. -
PREMIUM
Agnes Jongerius: ‘Dat er nu werkende armen zijn, is een schande’
Het Europees Parlement stemt vandaag over een reeks sociale voorstellen van Agnes Jongerius (PvdA). Ze pleit voor hogere minimumlonen, afschaffing van de nulurencontracten en halvering van de jeugdwerkloosheid. -
PREMIUM
‘Leukemie is vaak domme pech, zelfs mensen die supergezond leven kunnen het krijgen’
De termen leukemie, bloedkanker en beenmergkanker worden vaak over één kam geschoren. Maar het gaat hier dus niet over één en dezelfde vorm van kanker. Sébastien Anguille, hoogleraar hematologie aan de Universiteit Antwerpen (UA) en hoofd hematologie van het UZ Antwerpen (UZA), geeft duiding. Hoe kan je herkennen of je leukemie hebt? En wat zijn de overlevingskansen?
-
Heusden ziet geen reden regels huisvesting arbeidsmigranten nu al aan te passen
VLIJMEN - Het was even 'schrikken', maar na nog eens goed naar de zaak te hebben gekeken komt Heusden tot de conclusie dat het voorstel voor de huisvesting van arbeidsmigranten gewoon overeind kan blijven. Antwoorden van minister Koolmees op Kamervragen brengen daar geen verandering in. ,,Aanpassen kan altijd nog." -
-
-
PREMIUM
Opnieuw protest tegen nachtopvang in Jan Ligthartschool, ‘Leefklimaat wijk staat onder druk’
TILBURG - Opnieuw hebben omwonenden van de voormalige Jan Ligthartschool een brandbrief naar college en gemeenteraad gestuurd over de daklozenopvang in het leegstaande schoolgebouw aan de Ringbaan-Oost. Volgens de buurtbewoners staat de leefbaarheid van de wijk door de komst van de tijdelijke nachtopvang onder druk. -
Geen harde aanpak van misstanden rond Poolse en Roemeense arbeiders: ‘slappe hap’
Er komt geen harde aanpak van misstanden bij Poolse en Roemeense werknemers. De oppositie noemt de plannen van minister Koolmees rondom arbeidsmigranten ‘slappe hap’. ,,Er wordt al jaren niets gedaan aan deze mensonterende situaties.”