Volledig scherm

Column: Koude Samba

Door een technische fout stond zaterdag de verkeerde column in de krant. De column van Sjoerd Marcelissen in de rubriek Eerst Eten stond een paar weken geleden ook al in BN DeStem. De juiste, actuele column kunt u hieronder alsnog lezen. Met excuses.

Een striemende wind, wat natte sneeuw en misschien heel, heel even een glimp van een flauw zonnetje. Carnaval betekent vaak bibberen in de kou. In Oosterhout leidt zelfs het zomercarnaval regelmatig tot ‘kou’, maar dan in de relatie tussen organisatie De Gangmaokers en de lokale horeca. Ditmaal was het humeur van de Oosterhoutse ondernemers allesbehalve zonnig. Sterker: hun blikken stonden op onweer. Waarom? De parade met samba en ontblote bovenlijven trok níet over de Markt. Frustratie bij Bert de Haas van Winkelstad Oosterhout, die best wel wat geld wist binnen te harken voor het Kaais zomercarnaval: „Ik ben in mijn hemd gezet.” En enkel in een hemd was het bij die regenachtige omstandigheden best koud afgelopen zondag.

Maar goed, waar zit ’m nu het probleem? De communicatie, geeft horecavoorman Dré de Jong aan. Een blik in ons krantenarchief leert dat die ‘communicatiestoornis’ al zo oud is als het evenement. Begin 2012 kondigt Ganngmaokers-voorzitter al aan het overleg met de horeca te intensiveren. „We willen hetzelfde, maar de communicatie kan nog beter.”

Intussen is er dus weinig veranderd. De Haas is het beu: „Ik ben er klaar mee. Ik denk niet dat ze volgend jaar nog geld krijgen.” Zonder geld, geen evenement! En dat moeten ze bij De Gangmaokers als geen ander weten, want tweemaal werd het evenement al vooraf afgeblazen vanwege een tekort aan centen.

Zomercarnaval en Kaaiendonk, een kille verhouding. Waar de Rotterdamse variant zelfs cultureel erfgoed is, daar zal Oosterhout alle zeilen bij moeten zetten zodat hun zomerse leutfeest niet voltooid verleden tijd wordt. Misschien moeten De Gangmaokers toch maar de Markt in hun route opnemen. En de ondernemers? Willen zij dat hun binnenstad wat vaker bruist en swingt, dan moeten ook zij water bij de wijn doen. Of liever: geld. Dan is de kou uit de lucht en wordt het zomercarnaval eindelijk écht zonnig.

Sjoerd Marcelissen