Volledig scherm
Het voormalige bedrijfsterrein van Van Wanrooy Transport aan de Koopvaardijweg 7 in Oosterhout is maandagochtend 25 februari voor een jaar gesloten door de gemeente nadat vorig jaar grootschalige cocaïnesmokkel werd geconstateerd. © Rob Musters

Cokesmokkel naar Oosterhout, politie zat vrachtwagen op de hielen

updateOOSTERHOUT - De vier mensen die verdacht worden van een grootschalige cokesmokkel in Oosterhout staan vandaag voor het eerst voor de rechter. Een van de verdachten is Paul van W., voormalig eigenaar van een transportbedrijf op bedrijventerrein Weststad. 

Het gaat om onder meer een transport van 3.500 kg in de zomer van 2018. Twee werknemers van Van W.  worden verdacht van betrokkenheid bij het transport. Volgens de verdachten gaat het om een bananentransport. 

Het is een maandagmiddag in augustus als chauffeur Luc B. met een vrachtwagen op weg is op de E19. Van Antwerpen naar Nederland. Hij wordt op de hielen gezeten door een observatieteam. De politie weet dat in de vrachtwagen cocaïne zit: eerder is in de Antwerpse haven 3.500 kg onderschept, 1 kg zit nog in de container. Met een helikopter en afluisterapparatuur volgt een observatieteam de vrachtwagen. 

Dertig appjes 

Tijdens de rit heeft Belg B. dertig keer contact per app met Christel van B., collega bij Van Wanrooy Transport in Oosterhout. Van B. wordt als rechterhand gezien van de directeur-eigenaar Paul van W. ,,Ze rijden achter jou aan, dus niemand ophalen“, stuurt Van B. naar de chauffeur. 

Afschutrondje?

Luc B. rijdt naar Oosterhout, waar hij op dat moment werkt voor Van Wanrooy Transport. Bij Oosterhout neemt hij de afslag richting de Bromtol, de karakteristieke verkeersrotonde met een kunstwerk erop. Daar draait hij meerdere rondjes op de rotonde. ,,Ik rijd wel eens vaker een rondje meer”, meent B. Justitie ziet het als een ‘afschutrondje‘ en denkt dat de Belg doorheeft dat hij wordt achtervolgd. 

Zes pallets

De chauffeur rijdt verder. Naar bedrijventerrein Weststad. Minutieus parkeert hij de vrachtwagen in een laaddok bij een bedrijf aan de Koopvaardijweg, zo is te zien op camerabeelden.  Het terrein is eigendom van Paul van W.. De transportondernemer komt op zijn scooter aangereden, ook zijn rechterhand Christel van B. is rennend ter plaatse gekomen. ,,Er rijden twee auto's achter mij”, zegt B. 

De pallets worden uit de vrachtwagen geladen. Van W. is dan vooral gefocust op het feit dat het om zes pallets gaat. Eerder heeft de douane in Antwerpen geconstateerd dat er in zes pallets cocaïne zat. ,,Goed tellen hè”, benadrukt Van W. ,,U bent er de hele tijd. Vanwaar die belangstelling?”, is de rechter kritisch richting de voormalige transportondernemer. ,,U zit erbovenop.” Volgens Van W. is het een aanwensel en bemoeit hij zich vaker met kleine zaken in het bedrijf. 

Paniek

Volgens verklaringen van werknemers zou Van W. in paniek zijn geraakt nadat hij de pallets had geïnspecteerd. Een scenario is dat hij toen ontdekt heeft dat er geen cocaïne in de pallets zat, zo schetst de rechter. 

Daarna worden de verdachten door de politie aangehouden. Tijdens de aanhouding worden gegevens van de telefoon van Christel van B. gewist. Van B. zou in de week vóór het transport meerdere Nokia-telefoons hebben aangeschaft. ,,Het type telefoon dat ik vaker tegenkom in dit soort zaken”, meent de rechter. 

Grote vraag is of de verdachten hebben geweten van het feit dat er cocaïne in de container zat. Volgens de verdachten gaat het om een bananentransport. De behandeling van de zaak staat voor vrijdag en maandag gepland.