Een deel van de cocaïne uit Colombia die in beslag werd genomen in Oosterhout.
Volledig scherm
Een deel van de cocaïne uit Colombia die in beslag werd genomen in Oosterhout. © Politiefoto

Cokecontainer met ruim 4.000 kilo cocaïne: justitie eist 9 en 10 jaar cel

DORDRECHT – Tegen drie mannen die betrokken zouden zijn geweest bij het transport van 4019 kilogram cocaïne in een partij bananen naar Oosterhout is dinsdag voor de rechtbank van Rotterdam 9 en 10 jaar cel geëist.

Het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie (OM) acht bewezen dat een Oosterhouter (50), een Amsterdammer (22) en een man uit Antwerpen (39) verantwoordelijk zouden zijn voor de enorme smokkel, eind augustus vorig jaar. De Antwerpenaar moet van hen een vol decennium de bak in, de twee andere verdachten 9 jaar. De Belg zou ook meer dan 25.000 euro boete moeten betalen.

De coke werd aangetroffen in een zeecontainer bananen afkomstig uit Colombia. De Nederlandse politie volgde stiekem een vrachtwagen met een klein deel van de cocaïne erin die richting een loods in Oosterhout reed. De nu 39-jarige verdachte moest ervoor zorgen dat het transport geregeld werd en de kostbare lading veilig werd afgeleverd bij de loods in Oosterhout.

De Oosterhouter, die zijn loods beschikbaar stelde, heeft volgens het OM deze container willens en wetens laten komen. Het OM becijfert de waarde van de cocaïne op liefst 104 miljoen euro.

De zaak gaat later deze week verder met de pleidooien van de advocaten.