Cobien is het nieuwe gezicht van De Biesbosch: ‘Het wordt pionieren’
De Biesbosch heeft per 1 februari een regisseur, Cobien Bruggeling. Haar taak: ondernemers en gebruikers van deze natuurparel meer bij de ontwikkeling van het gebied betrekken. ‘Als de bal blijft liggen, pak ik die op.’
Delen per e-mail
Wil je in Nationaal Park De Biesbosch de natuurwaarden zo goed mogelijk beschermen, het landschappelijk karakter bewaren en zorg dragen voor het recreatief gebruik? Dan moeten de belanghebbenden zo veel mogelijk samen optrekken. Dat gebeurde al enigszins in Parkschap De Biesbosch. Maar, zo meenden de betrokken gemeentes Dordrecht, Drimmelen en Altena en Staatsbosbeheer, de samenwerking kon nog beter.
Ze willen ondernemers en gebruikers in de Biesbosch meer bij het beleid betrekken, zodat ze met hun activiteiten een bijdrage kunnen leveren aan een herkenbaar en leefbare Biesbosch. Vandaar dat deze partijen in februari een samenwerkingsovereenkomst tekenden.
De Biesbosch gaat veel mensen aan het hart. Ze wandelen of varen er graag, vinden het belangrijk dat de natuur voldoende ruimte krijgt
Met zo'n overeenkomst alleen kom je er niet, er is ook een regisseur nodig om plannen te smeden naar eenduidig beleid, waarin alle belanghebbenden – van gemeente, tot burger en ondernemer – zich terug kunnen vinden. Per 1 februari is Cobien Bruggeling (33) die eerste Biesboschregisseur. Woonachtig in Rotterdam, opgeleid tot en stedenbouwkundige, was in haar laatste job in dienst van de gemeente Dordrecht.
Biesbosch en stad, het zijn twee tegenpolen. Maar, stelt Bruggeling, er zijn wel degelijk raakvlakken. ,,Als teamleider had ik een helikopterfunctie: het bij elkaar brengen van verschillende partijen met verschillende belangen om uiteindelijk een zo goed mogelijk resultaat te boeken.”
Tipje van de sluier
Bruggeling, die zes jaar in Breda heeft gewoond, meent dat haar kracht ligt in het zoeken naar overeenkomsten tussen verschillende partijen en vandaar uit bruggen bouwen. ,,Dat is in deze nieuwe functie van elementair belang: onderzoeken wat de drijfveren van belanghebbenden zijn. Dat wordt het uitgangspunt voor nieuw en gezamenlijk beleid.”
Lees verder onder de foto
Klein tipje van de sluier opgelicht: ,,In het najaar is samen met de belanghebbenden een gebiedsvisie opgesteld. Met de stakeholders ga ik bekijken welke projecten we kunnen realiseren.”
Er telde meer mee om te solliciteren. ,,De Biesbosch gaat veel mensen aan het hart. Ze wandelen of varen er graag, vinden het belangrijk dat de natuur voldoende ruimte krijgt. Juist die drijfveren vind ik heel interessant.” Komt als bonus bij: ,,Werken voor het belang van de Biesbosch, dat is toch fantastisch? Al moet ik zeggen: voor mij is het gebied vrij onbekend, ik kwam er niet zo veel.”
Dat gaat dus veranderen.
Als de bal blijft liggen, zal ik ervoor zorgen dat die bal wordt opgepakt
Bovendien houdt Bruggeling, die samen met haar partner twee kinderen heeft, ervan om van tijd tot tijd nieuwe uitdagingen aan te gaan. ,,En dit is er een, het wordt dus pionieren.”
Concrete plannen heeft ze dan ook nog niet. ,,Eerst kennismaken met elkaar. Aanhoren wat ze op hun hart hebben en wat de wensen zijn.”
Als er veel poppetjes zijn betrokken bij een proces, verloopt dat in de regel moeizaam. Bovendien: eenieder heeft zijn eigen belang. Water bij de wijn doen kan lastig zijn. Geduld betrachten is dan een schone zaak. ,,Dat heb ik wel. Maar als de bal blijft liggen, zal ik ervoor zorgen dat die bal wordt opgepakt.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Nieuw leven in Dongecentrale: Fijnevent en Risk Factory trekken in oude energiefabriek
GEERTRUIDENBERG - Evenementen, bedrijfsfeesten en veiligheidsdemonstraties. Met Fijnevent en de Risk Factory heeft de Dongecentrale in Geertruidenberg twee grote huurders binnengehaald. De provincie en BOEi investeren 900.000 euro om de fabriek gereed te maken voor hun komst. -
PREMIUMColumn
Goede voornemens te over bij politiek Geertruidenberg, maar wie gelooft dat nog?
Iedereen zegt dat het anders moet, maar het gebeurt niet. Dat kopte deze krant afgelopen week over de sores in politiek Den Haag. Het had ook een kop kunnen zijn boven een verhaal over de politiek in de gemeente Geertruidenberg. -
PREMIUM
Frencken-scholieren denken na over toekomst Warandegebied: meer kinderfeestjes en langer verblijf
OOSTERHOUT - „Hoe moet het Warandegebied er in 2030 uitzien?”, vroeg de gemeente Oosterhout aan de leerlingen uit de 4 vwo klas maatschappijleer van het Frencken College. -
In 'praatgroepjes’ neemt politiek Geertruidenberg zichzelf onder de loep
RAAMSDONKSVEER - De gemeenteraad, de wethouders, de burgemeester, de griffie en de ambtelijke organisatie: bestuurlijk Geertruidenberg gaat zichzelf in praatgroepen onder de loep nemen. Dat is het resultaat van een ‘constructieve’ bijeenkomst met rapporteur Dick de Cloe, deze week in de Lambertuskerk van Raamsdonk. -
Lage Zwaluwe krijgt er veertien huurwoningen bij
LAGE ZWALUWE - Net na de zomer start Woonvizier met de bouw van veertien huurwoningen in Lage Zwaluwe. De huizen komen naast zorgcentrum de Ganshoek.
-
Ingreep Staatsbosbeheer: runderen terug in bossen Dorst
DORST - De Boswachterij Dorst gaat op de schop. Staatsbosbeheer wil na de zomer tien tot twaalf galloway-runderen loslaten in het voormalige Surae-gedeelte. Vanaf dat moment zijn alleen wandelaars nog welkom in dit stuk natuur. -
PREMIUMCOLUMN
Elk akkefietje ‘de nieuwe toeslagenaffaire’ noemen? Doe maar niet
De toeslagenaffaire, hebben we het daar nog weleens over? Nou en of, heel vaak! Maar meestal gaat het dan helemaal niet over het schandaal waarbij duizenden mensen ten onrechte als fraudeur werden aangemerkt. Nee, het gaat dan juist over nieuw onheil. -
Nieuw fitnesscentrum in Raamsdonksveer: 24 uur per dag sporten
RAAMSDONKSVEER - Raamsdonksveer krijgt een nieuwe sportschool in het centrum. In de Hoofdstraat komt een vestiging van Anytime Fitness, waar op elke moment van de week gesport kan worden.