Coach van Maarten van der Weijden: ‘Meer calorieën dit jaar, dus betere kansen’

Waspik -  Op 21 juni duikt Maarten van der Weijden weer het Friese water in voor de Elfstedenzwemtocht. Hoe bereidt de Waspikse zwemmer zich voor? Zwemcoach Marcel van der Togt legt uit dat de aanpak dit jaar anders is. Het nieuwe strijdplan moet de kans van slagen een stuk groter te maken.

Vorig  jaar moest Maarten van der Weijden zijn tocht na 163 kilometer opgeven. Een nieuw jaar, nieuwe kansen. Coach Marcel van der Togt  legt uit dat een ander voedingsschema al een groot verschil kan maken. ,,Vorig jaar heeft Maarten te weinig voedingsstoffen binnengekregen.’’ Van der Weijden was ook nog eens ziek tijdens de zwemtocht.  ,,Ook als gevolg van het te weinig eten.”

Rustmomenten

Quote

We weten nu hoe veel calorieën hij nodig heeft. In plaats van elke 30 minuten, eet hij nu elke 20 minuten

In 2018 had Van der Weijden flink veel gegeten, zo'n 12.000  kilocalorieën, maar dat bleek onvoldoende. Van der Togt: ,,We weten nu hoe veel calorieën hij nodig heeft. In plaats van elke 30 minuten, eet hij nu elke 20 minuten. In de rustmomenten krijgt hij nu een warme maaltijd, dat hebben we vorig jaar niet gedaan.’’

In mentaal opzicht valt er ook nog wat te winnen. In 2018 zwom Van der Weijden in augustus, dit jaar start hij op 21 juni: de langste dag van het jaar.  ,,In het donker zwemmen is mentaal ontzettend zwaar.”

De start van de Elfstedenzwemtocht is aanstaande vrijdag. Van der Weijden hoopt dit keer na vier dagen, op maandag, de finish in Leeuwarden te halen.

Volledig scherm
Olympisch zwemkampioen Maarten van der Weijden gaat opnieuw 199 kilometer zwemmen om geld in te zamelen voor kankeronderzoek. © ANP