298 squadron van Chinooks van vliegbasis Gilze-Rijen krijgen een speciale tekening op vliegbasis Woensdrecht.
Volledig scherm
298 squadron van Chinooks van vliegbasis Gilze-Rijen krijgen een speciale tekening op vliegbasis Woensdrecht. © videostill

Chinooks Gilze-Rijen versierd voor jubileum squadron

GILZE-RIJEN - Het 298 squadron van vliegbasis Gilze-Rijen dat met Chinook-transporthelikopters vliegt, bestaat op 16 april precies 75 jaar. In een timelapse die een maand in een minuut samenvat is te zien hoe een chinook op Vliegbasis Woensdrecht een special paint krijgt. 

‘Dit is een mijlpaal van het squadron. 75 jaar, dat is echt groots!’, twittert LtKol Niels van den Berg, commandant 298 squadron. Ook vliegt het squadron dan 25 jaar met de Chinook, een transporthelikopter die personeel en materieel vervoert. De Chinook vliegt ook voor onder meer het blussen van natuurbranden.

Libelle

De klus is uitgevoerd in een van de hangars van vliegbasis Woensdrecht. Grafisch ontwerper Jeroen van Veenendaal heeft er samen met de schilders van 980 squadron het uiterste uitgehaald. 

Voorlichtster Rebecca van Geel van de Vliegbasis vertelt dat het bij de luchtmacht de gewoonte is om bij jubilea bijzondere kenmerken aan te brengen op de kisten. ,,Aan de ene zijde is een libelle aangebracht. Die zit in het embleem van deze eenheid, die 13 chinooks op vliegbasis Gilze-Rijen heeft en vier in de Verenigde Staten.”  

Grizzlybeer

Aan de andere kant staat een grizzlybeer. ,,Die is 15 jaar geleden als call-sign gekozen. Onder meer de luchtverkeersleiding maakt hier gebruik van. En voor de mensen van het squadron is de grizzly een soort mascotte. Sterk, vriendelijk maar ook oppassen geblazen.” De andere Chinooks krijgen alleen een jubileumembleem aan de zijkant van de motor. 

Het Helikopter Defensie Commando vervangt de Chinooks op vliegbasis Gilze-Rijen over enkele jaren voor een nieuwe generatie Chinooks. Ook komt het totale aantal dan op twintig stuks.