Chemische geur in Lage Zwaluwe, zoon van aangehouden stel nog spoorloos: 'Een duister iemand'

videoLAGE ZWALUWE - Een scherpe chemische geur komt je tegemoet op de plek waar gisteravond een enorm drugslab werd ontdekt aan De Zwingel in Lage Zwaluwe. Zelfs zonder politieafzetting weet je precies waar je moet zijn. Een van de agenten grapt dat hij zich bijna moet gaan vasthouden om niet om te vallen.

Hoe kan het toch dat niemand iets gezien of gehoord heeft? Dit vraagt politiewoordvoerder Eric Passchier zich hardop af. ,,Zo’n groot lab run je niet alleen. Het is niet voor niets georganiseerde misdaad. Het moet haast wel dat hier meerdere mensen bij betrokken zijn geweest. Voor het produceren van zoveel drugsafval."

Eerder noemde coördinator synthetische drugs van de politie Zeeland-West Brabant Freek Pecht dat het zou gaan om zeker 30.000 liter. Nu wordt vermoed dat dit nog flink gaat oplopen. ,,Het aanrijden van grondstoffen, produceren en weer vervoeren. Vreemd dat niemand iets gehoord, gezien of juist geroken heeft”, aldus Passchier.

Gerommel

Quote

Ik heb s’nachts ook weleens gerommel gehoord van wagens enzo. Maar ja, dan denk je niet gelijk aan drugsacti­vi­tei­ten

Cees de Laat

Buurtbewoners geven aan dat dit helemaal niet zo gek is. Het huis van de gearresteerde verdachte, het huis van hun zoon en bijbehorende (drugs)schuur staan allemaal bij elkaar op een bedrijventerreintje. ,,Er is hier altijd wel bedrijvigheid. Vrachtwagens zie je hier vaker. Ik heb 's nachts ook weleens gerommel gehoord van wagens en zo. Maar ja, dan denk je niet gelijk aan drugsactiviteiten”, aldus Cees de Laat uit Lage Zwaluwe. Hij woont een straat achter de locatie.

'Een duister iemand'

Quote

Duister iemand. Altijd wel iets mee aan de hand met die jongen. Daar heb je niks aan

Buurtbewoner

Samen met zijn zoon is hij poolshoogte komen nemen bij de ontruiming van de loods. Iets dat volgens Passchier nog de hele dag gaat duren en wellicht zelfs tot en met morgenochtend.

De buurt ervaart het echtpaar dat voorlopig vastzit voor verhoor, als vriendelijk. ‘Aardige mensen’, ‘zoiets verwacht je niet’ en ‘gek dat het om hen gaat’. 

De zoon van het stel staat minder goed bekend. Buurtbewoner: "Duister iemand. Altijd wel iets mee aan de hand met die jongen. Daar heb je niks aan." Deze zelfde zoon is nog altijd spoorloos. Passchier: “Hij is nog niet gevonden. Uiteraard willen wij deze man graag spreken.”

Anoniem

De politie roept mensen op om zich te melden als ze meer informatie hebben. Passchier: “Soms melden mensen zich niet omdat ze bang zijn. Dan vraag ik ze om via de anonieme lijn alsnog hun informatie door te geven. Ze kunnen ook bellen naar het algemene nummer en dan geen naam geven en vragen naar de afdeling criminele inlichtingen. Hun gegevens blijven dan anoniem.”

Volledig scherm
Opruiming drugslab Lage Zwaluwe. © Marcel van Dorst / MaRic Media