Carbide Bandits gaan knallen

Berry van der Heijden

Rijen 

In de fabriekshal van Cees van Gorp uit Rijen staan ze al te glimmen. Drie prachtig versierde kanonnen, waarmee de Carbide Bandits op 31 december carbid gaan schieten. Het zijn niet de grootste van Nederland, maar met afstand de mooiste. Cees zegt het zelf. 

De Carbide Bandits is een vriendenclub, die elkaar kent van de Rijense raad van elf. Carbid schieten zijn ze gaan doen omdat ze elkaar anders veel te lang niet zagen, toen ze gestopt waren met wagens bouwen. Het idee ontstond toen Van Gorp samen met zijn maten Ton Paijmans en Frank Bruurmijn hun vijftigste verjaardag vierde.  

Zo begon het met de bekende melkbus. Grote mannen die willen spelen. De Bandits hebben er hun eigen wijsheid voor: 'The older the boys, the bigger the toys'.  Want die richting hebben ze wel gekozen. ,,Het eerste jaar knalden we op het Burgemeester Sweensplein in Rijen. Wisten wij veel. Gingen telkens de autoalarms af. Wel gelachen, maar dat kon natuurlijk niet.'' 

Ze vonden een plek in het buitengebied aan de Korte Rekken. En maakten het  eerste 'echte' kanon. De ervaring  als carnavalsbouwers kwam van pas en de vriendenclub werd groter. ,,Zo kwamen Toine de lasser, Peter die voor verf zorgt, Berry de bob, Kees die foto en film regelt en een paar dames die voor oliebollen en drank zorgen'', noemt Cees een aantal van hen. 

Het eerste kanon werd gelast van een paar gasflessen van de sloop. Het tweede werd groter. ,,Toen belde iemand dat ie nog wel wat had liggen. Het was een oude gasontvochter.'' Kortom het werd elk jaar mooier.  Door water bij carbid te doen ontstaat gas. Dat wordt tegengehouden door papier boven op de buis. Na een minuut of zeven is er voldoende druk en gaat een lampje branden. Ook de techniek werd professioneel. Na de knal zakt de pijp omlaag, zodat makkelijk opnieuw geladen kan worden. Het komt allemaal nauw. ,,Als je te veel water toevoegt, klinkt het als een scheet. Wij willen knallen'', lacht Cees van Gorp. 

Via Stichting Activiteiten Rijen (STAR) hebben ze vergunning gekregen van de gemeente voor hun knallen. Op 31 december van 13.00 tot uiterlijk 16.00 uur. Aan de Korte Rekken in Rijen. De oliebollen zijn gratis, maar een kleine vergoeding voor de onkosten is gewenst.