Volledig scherm
© Thinkstock

Campagne voor groen monument in Gilze en Rijen

GILZE EN RIJEN - Gilze en Rijen roept particulieren en bedrijven op monumentale bomen op hun grond te mogen planten.

Het gaat niet lukken de verkiezingsbelofte te halen om vijftig monumentale bomen te planten in de gemeente Gilze en Rijen voor 2018. Wethouder Aletta van der Veen start daarom een campagne waarin ze burgers en bedrijven oproept een plek aan te bieden.

Het gaat beroerd met het plan voor bomen die monumentaal mogen uitgroeien. Het plan klonk sympathiek, maar de uitvoering blijkt reuze ingewikkeld.

Omwonenden vinden grote bomen prachtig, maar niet voor de deur of anderszins in de nabijheid. Dat bleek bijvoorbeeld medio dit jaar toen wethouder Aletta van der Veen in de Julianalaan drie monumentale bomen feestelijk zou planten. Omwonenden onderbraken het feestje. De verbaasde wethouder stopte het werk en beloofde overleg. Dat leidde niet tot een oplossing.

Een ongeduldige raad bleef echter hameren op voortgang. "We zijn zo ver dat we samen met de Natuur- en Landschapsvereniging Gilze en Rijen zestig mogelijke locaties op gemeentegrond in beeld hebben", zegt Van der Veen. "Nu onderzoeken we of er belemmering is van kabels en leidingen in de grond. Als dat niet zo is, dan gaan we praten of de bomen welkom zijn. Maar ik betwijfel of we het zo gaan redden", zegt ze eerlijk. Vandaar dat binnen enkele weken een campagne begint.

In een ander probleem zit wel schot. De gemeente worstelde flink met de verplichte herplant van bomen die hebben moeten wijken voor nieuwbouw of andere projecten. Begin dit jaar was een achterstand opgelopen van 130 bomen. In januari beloofde het college van B en W de achterstand dit jaar op orde te brengen.

Uit een nieuwe memo die wethouder Aletta van der Veen aan de commissie Ruimte stuurt blijkt dat, inclusief nog te kappen bomen, de achterstand is teruggelopen naar 52 tot 1 november. Concreet zijn er ook herplantplannen vanaf 2018 voor 255 bomen in onder meer Vliegende Vennen, Gilze Zuid-West en Hulten. Ook wordt het groenplan van Kern'75 nader onderzocht.

Herplant lijkt het meest haalbaar in Gilze (d'n Impoel en Wendel-zuid) en in Rijen (Moerstraat en D'n Butter).