Volledig scherm
Foto ter illustratie. © anp

Camera's blijven voorlopig op bedrijventerrein Raamsdonksveer: 'Helft van de ondernemers zijn freeriders'

RAAMSDONKSVEER - Het bedrijventerrein Dombosch in Raamsdonksveer blijft voorlopig camerabewaking houden. Grote vraag is of de beveiliging ook op lange termijn gegarandeerd is. 

Begin deze maand werd bekend dat er te weinig draagvlak was onder ondernemers om te betalen voor de beveiliging in een gemeenschappelijk fonds, de Bedrijfsinvesteringszone (BIZ). Toch houden diverse ondernemers op eigen initiatief de camera's in de lucht. "We blijven zitten met een situatie waarin de helft meebetaalt en het andere deel bestaat uit freeriders", verklaart Gert Jan Uijtdewilligen, voorzitter van de stichting BIZ Dombosch. 

Opheffen stichting

Het bedrijf Alert Security verzorgde de afgelopen jaren de camerabewaking en blijft dat doen. "We zullen met de tijd moeten zien hoe het loopt", waagt Uijtdewilligen zich niet aan een voorspelling voor de lange termijn. De stichting heeft de huidige camera's alvast verkocht aan Alert. 

"Onze stichting wordt opgeheven en mag daarom geen bezit meer hebben. De camera's zijn zes jaar oud en zijn aan vervanging of onderhoud toe." De vraag is of dit in de toekomst leidt tot extra kosten voor de ondernemers die nu betalen. Uijtdewilligen kan daar nu nog geen antwoord op geven. "Wat duidelijk is, is dat de camera's in handen zijn van een commerciële partij."

'Waarvoor zou ik betalen?'

Enkele jaren geleden ging de draagvlakmeting voor de BIZ de mist in, nadat er fouten waren gemaakt in het stemproces. Afgelopen najaar kwam de stichting BIZ negentien voorstanders tekort. Uijtdewilligen benadrukt het belang van camera's.

"Je hoopt niet op een terugval met meer inbraken op Dombosch. Het klinkt cru: maar als er geen camera's zouden zijn en er meer incidenten plaatsvinden, groeit de basis voor een meerderheid. Doordat we nu een heel veilig bedrijventerrein hebben, zeggen sommige ondernemers 'waarvoor zou ik betalen?' We hobbelen door."

Nieuwsapp
Download de gratis nieuwsapp van BN DeStem en blijf zo altijd en overal op de hoogte van het laatste (sport)nieuws. 24 uur per dag al het nieuws uit uw buurt of stad en het belangrijkste nieuws uit binnen- en buitenland. Gratis, overzichtelijk en snel! Download de app hier voor iOS en hier voor Android!

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement