Volledig scherm
De Klappeijstraat na sluitingstijd. © Else Loof

Cafés en restaurants mogen uur langer open in Oosterhout

OOSTERHOUT - De Oosterhoutse horeca mag, als het aan het college van B en W ligt, voortaan op vrijdag- en zaterdagnacht een uur langer open. Het gemeentebestuur wil de sluitingstijd verruimen van 3.00 naar 4.00 uur. Voor zowel de restaurants als cafés. Niet alleen in het uitgaansgebied, maar in heel de gemeente.

'Met deze sluitingstijden krijgen horecaondernemers meer de ruimte', verklaart het college in het voorstel. Op dit moment is er één horecazaak in Oosterhout die tot 4.00 uur open mag. Club Sweet aan de Klappeijstraat is onderdeel van de zogenoemde pilot 'nachthoreca', die de gemeente vorig jaar startte. De sluitingstijd bevalt eigenaar Farid Bicane goed: ,,Veel stappers komen na 3.00 uur nog even samen in Club Sweet. Ook qua veiligheid is alles onder controle."

Het liefst houdt Bicane zijn 'monopolie', maar hij begrijpt dat andere ondernemers nu dezelfde kans krijgen. ,,Beperk het wel tot enkele zaken in het uitgaansgebied. En ik vind dat die uitbaters dan ook aan de voorwaarden van de pilot moeten voldoen. Ik heb veel moeten investeren om tot 4.00 uur open te mogen. Er ligt een veiligheidsplan, ik heb twee gecertificeerde beveiligers aangesteld.'' Andere voorwaarden voor de proef: de ondernemer moest één jaar verbonden zijn aan de horecazaak en de laatste jaren geen overtredingen hebben gemaakt.

Horecawoordvoerder Dré de Jong kan niet zeggen of en hoeveel ondernemers de sluitingstijd willen verruimen. ,,We hebben het onderwerp nog niet besproken met de gemeente, ons bestuur en de achterban'', aldus De Jong. Wat de horeca van het voorstel vindt, kan hij daarom ook nog niet zeggen. ,,We willen eerst alle details en regels weten. Maar over het algemeen vinden wij een versoepeling positief."

Elly van Mook van Centrum Bewoners Oosterhout is verrast. ,,Wij wisten niets van dit plan af'', zegt ze verbaasd. ,,Voor ons is dit een onacceptabel voorstel. Dat hebben we vanaf begin af aan gezegd tegen de gemeente. Eén horecazaak is prima, maar als het hele uitgaansgebied een uur langer open is, hebben de bewoners in het centrum geen nachtrust meer over.''

Het college kan volgens een woordvoerder inhoudelijk niet meer zeggen over het voorstel en de precieze invulling. Het wil eerst met de gemeenteraad in gesprek.