Natuurgebied het Blik richting Oosterhout, Everdenberg.
Volledig scherm
Natuurgebied het Blik richting Oosterhout, Everdenberg. © Foto Pix4Profs/Jan Stads

Burgers mogen zegje doen over herinrichten buitengebied ’t Blik

DONGEN/OOSTEIND - Inwoners van de gemeenten Dongen en Oosterhout krijgen een zegje bij het herinrichten van het buitengebied tussen beide plaatsen. In het weekend van 26 en 27 januari kunnen ze terecht in het Dromenlab aan de Groenstraat.   

Beide gemeenten willen de inwoners, organisaties en verenigingen direct betrekken bij de herinrichting om zo tot een ‘kwaliteitsimpuls’ te komen voor het gefragmenteerde gebied. Het gebied moet aantrekkelijker worden als een soort compensatie voor de aanleg van de nieuwe N629. De provincie is ook bij de plannen betrokken. 

’t Blik

Vorig jaar juni  hield de gemeente Dongen al een voorproefje op deze aanpak met een Dromenlab op het Europaplein. De vraag aan de mensen was: geef aan hoe u wilt dat het natuurgebied 't Blik er in de toekomst bij moet liggen. Dat gebied krijgt een ander aanzien door het verleggen van de N629.  

Volgens de gemeente Dongen gaven tientallen inwoners hun visie op het gebied. In de meeste gevallen ging het om een mengeling van recreatie en natuurbeleving. De resultaten werden vastgelegd in het Dromenboek ’t Blik dat op internet te zien is. 

Mozaïeklandschap

Als het aan beide gemeenten ligt krijgt het gebied het aanzien van een mozaïeklandschap door middel van bospercelen, laanbeplanting en houtwallen die dwars op de weg staan. Daarnaast wordt de natuur versterkt door versnippering tegen te gaan of ongedaan te maken. Er komen extra houtwallen, bospercelen en bomenrijen. Ook wordt in de recreatie geïnvesteerd door wandel- en fietsverbindingen aan te leggen. De gemeenten Dongen en Oosterhout trekken samen met de provincie 900.000 euro uit voor de plannen.

De Dromenlab-sessie is op 26 en 27 januari van 10.00 tot 16.00 uur aan de Groenstraat 11 in Dongen.