Burgemeester Boelhouwer draagt voor het laatst sleutels over in Dringersgat en Wringersgat

Gilze en Rijen zijn zaterdag weer veranderd in Dringersgat en Wringersgat. In een uitpuilend cultureel centrum de Boodschap in Rijen overhandigde burgemeester Jan Boelhouwer de sleutels van zijn gemeente aan de prinsen carnaval. Boelhouwer op zijn beurt werd door de leutvorsten in het carnavaleske zonnetje gezet. 

Sleuteloverdracht door burgemeester Boelhouwer.
Volledig scherm
Sleuteloverdracht door burgemeester Boelhouwer. © Joost Klaverdijk

Als scheidend burgervader kreeg hij een oorkonde, en hij kreeg een aparte troon op het podium. "Na al het gedoe met helikopters en wietkwekerijen", werd teruggekeken op zijn laatste, roerige tijd als burgemeester. Boelhouwer mocht dus met welverdiend prepensioen, was de boodschap.

Terwijl de feestvierders de tent overnamen, gaf Boelhouwer toe dit wel te gaan missen: "Ja, erg jammer, dit is toch wel heel bijzonder. Jaren geleden was er nog een 'broederstrijd' tussen de verschillende dorpen. Als burgemeester is de sleuteloverdracht centraal gedaan op het gemeentehuis. Dat was een stuk handiger dan alle dorpen af te moeten gaan. Een paar jaar geleden namen de verenigingen de regie weer over en besloten ze om de overdracht om en om in Gilze en Rijen te doen. Hulde voor de verenigingen, echt, dat ze het weer op zich hebben genomen.”

Het is zeer tegen de gewoonte om als burgemeester 'over je graf te regeren', maar Boelhouwer wil zijn opvolger wel een ding meegeven: "Hou dit in leven", zegt hij met een knikje richting de feestvierders. "Want dit is echt heel speciaal."