Volledig scherm
Gedeputeerde Henri Swinkels (4e van links) wethouders en vertegenwoordigers van de Veiligheidsregio's ondertekenden in Molenschot een intentieverklaring voor veiliger buitengebied via glasvezel. Uiterst links voorzitter van Midden-BrabantGlas Joost Bol. © Pix4Profs-Ron Magielse

Buitengebied veiliger via glasvezel Midden-BrabantGlas

MOLENSCHOT- Het buitengebied van Brabant tussen Breda en Den Bosch wordt veiliger en socialer. Dat betoogt glasvezelcoöperatie Midden-BrabantGlas die 3800 leden als eerste stap digitale rookmelders verstrekt met burenalarmering.  Provincie, Veiligheidsregio's, brandweer en een aantal gemeenten ondersteunen het initiatief. 

Paniekalarmering

In Molenschot ondertekenden de betrokken partijen donderdag een intentieverklaring over het uitdragen van het burgerinitiatief. Gedeputeerde Henri Swinkels  (Leefbaarheid) sprak zijn bewondering uit voor de inspanning en de kansen voor uitbreiding  met paniekalarmering, inactiviteitsalarm, dwaalalarm en inbraakalarm. Het betekent veiliger wonen, ook voor ouderen die langer zelfstandig thuis kunnen wonen. Vijf gemeenten, Gilze en Rijen, Baarle-Nassau, Heusden, Alphen-Chaam en Tilburg,  zetten al een handtekening. Met de overige volgt nog een eindgesprek.

16 miljoen euro 

De vier deelcorporaties GilzeEnRijenGlas, Baarle-NassauGlas, GroenwoudGlas, en LangstraatGlas  hebben samen 800 kilometer glasvezelkabel aangelegd voor 4300 aansluitingen (Inclusief bedrijven)  in het buitengebied. Een investering van 16 miljoen euro. Samen beslaan ze het gebied tussen (een stukje) Breda en Den Bosch en de Maas tot de Belgische grens. 

Volledig scherm
Twee jaar geleden mochten kinderen de eerste geul graven voor de aanleg van de nieuwe glasvezelkabel in Molenschot waar commissaris van de Koning Wim van de Donk het startschot gaf. © RENE SCHOTANUS/Pix4Profs

Met het symposium in de Molenwiek in Molenschot sloot het overkoepelende Midden-BrabantGlas (MBG) de aanleg van het glasvezelproject formeel af. Dat is twee jaar nadat commissaris van de Koning Wim van de Donk in Molenschot de eerste geul groef. ,,Op een paar kleinere stukken na zijn alle leden aangesloten. Zij volgen ook”, zegt voorzitter Joost Bol van MBG. 

Veiliger

Een veiliger en socialer buitengebied dus. ,,De particuliere leden krijgen voor hun woning een communicatiekastje en twee digitale rookmelders die ook de buren kunnen waarschuwen. Dat maakt het verschil als er een echt brandalarm is. Daarom zijn de brandweerkorpsen en veiligheidsregio's erg enthousiast", legt Joost Bol uit.

 Bewakingsdienst

Wie het systeem wil houden, betaalt na zes maanden 25 euro per jaar. Uitbreiden met alarmcentrale, deursensoren of bewegingsmelders is mogelijk. ,,Voor eenmalig honderd euro ben je klaar. De jaarkosten worden dan 50 euro.” Bol, die zelf in Ulvenhout woont, koppelt het systeem aan de bewakingsdienst in het dorp als hij met vakantie gaat. ,,Permanent koppelen kan ook, maar dan betaal je een andere prijs.” 

 Vrijwilligers brengen de setjes het komende jaar rond. GilzeEnRijenGlas is als eerste aan de beurt. Daarna Baarle-Nassau-, Groenwoud- en LangstraatGlas.