Volledig scherm
Nils van de Berg (links)in overleg met zijn leraar Rico del Castilho tijdens een training voor de Olympiade. © Casper van Aggelen / Pix4Profs

Bronzen plak voor Oosterhoutse wiskundeknobbel Nils van de Berg

CLUJ-NAPOCA/OOSTERHOUT – Nils van de Berg uit Oosterhout, onlangs met drie tienen geslaagd voor het Oelbertgymnasium in Oosterhout, heeft in het Roemeense Cluj-Napoca een bronzen medaille gewonnen tijdens de Internationale Wiskunde Olympiade. 

Het was voor hem de derde keer dat hij meedeed aan een dergelijke internationale wedstrijd. Eerder won hij een eervolle vermelding tijdens de Olympiade in Rio de Janeiro en goud bij een Benelux Olympiade.

Zilver

In totaal zes Nederlanders wiskundeknobbels vielen in prijzen. Matthijs van der Poel uit IJsselstein was van hen het meest succesvol met een zilveren medaille. 

Bij de Internationale Wiskunde Olympiade wordt aan maximaal de helft van de deelnemers een medaille uitgereikt. Van de 594 deelnemers kregen de beste 48 een gouden medaille, de 98 besten daarna een zilveren en de volgende 143 deelnemers een bronzen medaille. In het landenklassement eindigde Nederland samen met Mexico op de 36e plaats van de 107 landen. Het team van de Verenigde Staten behaalde de meeste punten, gevolgd door Rusland en China.

Cambridge

Nils van de Berg hoopt na de zomer wiskunde te kunnen gaan studeren aan de University of Cambridge, anders wordt het de Rijksuniversiteit van Leiden.