Breda en Oosterhout herdenken en eren Poolse bevrijders

BREDA - Dit weekend staan Breda en Oosterhout in het teken van de bevrijding door de 1e Poolse Pantserdivisie, in november 1944. De troepen van generaal Stanislaw Maczek bevrijdden grote delen van West-Brabant van de Duitse bezetter. Daarbij lieten veel Poolse militairen het leven. Hun ultieme offer werd zaterdag uitgebreid herdacht, eerst in Oosterhout, later in Breda. 

Na een sobere en waardige plechtigheid op de Oosterhoutse begraafplaats Leysenakkers, waar dertig jonge Poolse soldaten begraven liggen, toog het uitgebreide gezelschap naar Breda. 

Volledig scherm
Jong publiek voor de Poolse militaire kapel op de Grote Markt in Breda © J Oostklaverdijk

Eerst was er een herdenking bij de plaquette op de Parade. Loco-burgemeester Miriam Haagh vertegenwoordigde de gemeente Breda (burgemeester Depla was in Amsterdam bij de herdenking van oud-premier Wim Kok). Er was een uitgebreide Poolse delegatie, aangevoerd door twee ministers. Uiteraard woonde een aantal veteranen de herdenking bij. Ook de Poolse legertop legde een krans voor de gevallenen. 

Na de kranslegging was er een optreden van een Poolse militaire kapel op de Grote Markt, waarna er een cultureel programma was in de Lutherse kerk. Opvallend bij de plechtigheden was de aanwezigheid van veel jongeren. ,,Dat vind ik echt bijzonder, dat veel Polen die nog niet zo lang in Breda wonen, bij deze herdenking betrokken zijn", zei wethouder Haagh na afloop.

  1. MOB tegen vergunning Amercentrale: ‘Houtstook doet snelheidsverlaging in één klap teniet’

    MOB tegen vergunning Amercentra­le: ‘Houtstook doet snelheids­ver­la­ging in één klap teniet’

    GEERTRUIDENBERG - Milieuorganisatie MOB is in beroep gegaan tegen de nieuwe vergunning voor houtstook in de Amercentrale. De stikstofneerslag van de met biomassa gestookte centrale van RWE is zo groot dat alle beschermde natuurgebieden in Nederland worden getroffen, stelt Mobilisation for the Environment. ,,Ook wordt de stikstofwinst door de voorgenomen snelheidsverlaging naar 100 km/uur grotendeels teniet gedaan", aldus Johan Vollenbroek van MOB.