Volledig scherm
stockpzc stockadr brand brandweer © Eldridge Pentury

Brandweer en palletbedrijf gaan praten over blusmaatregelen


DEN HAAG/DONGEN – De gemeente Dongen, de brandweer en palletbedrijf Emballage Industrie & Houthandel gaan toch weer rond de tafel om een oplossing te vinden voor een conflict over een aantal brandveiligheidsmaatregelen.

De Raad van State gaf de partijen dinsdag tijdens de rechtszaak zes weken de tijd om er zelf alsnog uit te komen. Lukt dat niet dat doet de Raad einduitspraak in het conflict. 

Eerder al kreeg het palletbedrijf gelijk van de rechtbank. Die vond de extra brandveiligheidseisen van de gemeente en brandweer niet nodig. Zo eist de brandweer een opwaardering van twee brandwaterputten nabij het bedrijf. Die hebben nu een capaciteit van 1000 liter per uur en de brandweer eist minimaal 120 kuub per uur. 

Bluswaterputten

Volgens de brandweer is er anders niet genoeg water voorhanden om een grote brand bij het palletbedrijf te bestrijden. Palletbedrijf-directeur Jurgen Kemps snapt niet waarom de brandweer nu zo’n punt van de bluswaterputten maakt, omdat het kanaal vlakbij loopt. En daaruit is een oneindige hoeveelheid water te pompen. Behalve het bluswater eisen de brandweer en gemeente meer maatregelen in een opslaghal om brandoverslag naar het naastgelegen bedrijf Chris Vermeer te voorkomen. 

Dongen en de brandweer eisten aanvankelijk een extra scheidingswal in de opslaghal en het vrij houden van een brede strook hal. Daar mogen geen houten pallets worden opgestapeld. Tijdens de zitting bleek dat buurbedrijf Vermeer na overleg met het palletbedrijf extra brandwerende maatregelen aan het eigen gebouw heeft genomen. Dat zou voldoende zijn. 

Het enige probleem is dat die maatregelen niet contractueel zijn vastgelegd zodat een eventuele opvolger van Vermeer de boel weer zou kunnen verbouwen en brandonveiliger maken. De Raad van State stelde vast dat de gemeente, brandweer en het palletbedrijf daar toch wel zelf uit moeten kunnen komen. 

Zijgevel

Als Vermeer en Kemps de gemaakte afspraken over de brandwerendheid van Vermeers zijgevel notarieel vastleggen kunnen de gemeente en brandweer daar mee leven. Verder zal er nog gesproken moeten worden over de opslagvrije strook in de opslaghal en de eventuele maatregelen om meer bluswater bereikbaar te maken. Als de partijen daar binnen zes weken niet uitkomen, hakt de Raad van State zelf een knoop door. 

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement