Brandveiligheid niet in orde bij palletbedrijf Dongen

DONGEN - De gemeente Dongen moet opnieuw bekijken of palletbedrijf Emballage Industrie & Houthandel in een palletopslaghal voldoende maatregelen heeft genomen om brandoverslag naar naastgelegen bedrijfspanden te voorkomen.

Overigens stelde de Raad van State de gemeente Dongen woensdag in hoger beroep in het gelijk. Die kwam eerder op tegen een uitspraak van de Bredase bestuursrechter die een dwangsom van maximaal 250.000 euro tegen het palletbedrijf vernietigde. Maar dat betekent niet dat de dwangsommeter voor het bedrijf gaat tikken.

De gemeente moet zich opnieuw buigen over de bezwaren van het palletbedrijf. Die vocht eerder de dwangsom aan omdat het meende meer dan voldoende maatregelen te hebben genomen om brandoverslag te voorkomen. Zo eiste de gemeente na advies van de brandweer meer maatregelen in de opslaghal om brandoverslag naar het naastgelegen bedrijf Chris Vermeer te voorkomen.

Dongen en de brandweer eisten een extra scheidingswal in de opslaghal en het vrijhouden van een brede strook in de hal. Daar mogen geen houten pallets worden opgestapeld. Buurbedrijf Vermeer heeft na overleg met het palletbedrijf extra brandwerende maatregelen aan het eigen gebouw genomen. 1.000 liter per uur zou voldoende zijn. Het enige probleem is dat die maatregelen niet contractueel waren vastgelegd, zodat een eventuele opvolger de boel weer kan verbouwen en brandonveiliger maken. De gemeente meent dat er onvoldoende bluswater beschikbaar is. De brandweer eist een opwaardering van twee brandwaterputten nabij het bedrijf. Die hebben nu een capaciteit van 1.000 liter en dat moet minimaal 120 kuub per uur worden.

Volgens de brandweer is er niet genoeg water voorhanden om een grote brand bij het palletbedrijf te bestrijden. Volgens het bedrijf is er in het naastgelegen kanaal een oneindige hoeveelheid bluswater beschikbaar en snapt het bedrijf niet waar de gemeente en brandweer zich zo druk om maken. Hoe dan ook moeten beiden opnieuw inhoudelijk op de bezwaren van het palletbedrijf ingaan.

De Raad van State riep de betrokken partijen woensdag voor de tweede maal op om alsnog een oplossing te vinden. Mochten ze er weer niet uitkomen dan zal de Raad van State zich er nogmaals over buigen. Wordt vervolgd.

Volledig scherm
© Bert Jansen
  1. Brabantse in Noord-Italië blijft nuchter onder uitbraak coronavirus, maar ‘op straat stuk rustiger dan normaal’
    PREMIUM
    video

    Brabantse in Noord-Ita­lië blijft nuchter onder uitbraak coronavi­rus, maar ‘op straat stuk rustiger dan normaal’

    BREDA/BUSTO ARSIZIO - Scholen, bioscopen en musea zijn dicht, sportverenigingen liggen stil en de horeca sluit om 18.00 uur haar deuren. Het openbare leven in de door het coronavirus getroffen Noord-Italiaanse regio Lombardije, ligt flink plat. De uit Rijen afkomstige Jacqueline van Gool (41) maakt aan den lijve mee wat de gevolgen zijn van een uitbraak van het coronavirus.