Brand in pand Me Gusta Oosterhout
Volledig scherm
Brand in pand Me Gusta Oosterhout © Marcel van Dorst / MaRicMedia

Brand in pand restaurant Me Gusta: ‘De emoties komen waarschijnlijk vannacht’

VIDEOOOSTERHOUT - Het pand van restaurant Me Gusta aan de Oosterhoutse Willemstraat is woensdagavond zwaar getroffen door een brand. De woning boven de zaak, waar een vader en zoon wonen, is grotendeels verwoest door het vuur. Restauranteigenaar Marcel van den Hul vreest dat Me Gusta, een begrip in Oosterhout, maanden dicht moet.

Het is iets na 19.15 uur als de brand uitbreekt. In het restaurant zijn dan een twintigtal gasten aanwezig. Zij worden door de medewerkers van Me Gusta zo snel mogelijk naar buiten en in veiligheid gebracht. Noa Peeters, de zoon van de bewoner op de bovenverdieping, en een vriend weten ook op tijd buiten te komen. De brandweer komt met drie voertuigen ter plaatse en ontruimd uit voorzorg ook de naastgelegen woning.

(Lees verder onder de video)

Oorzaak nog niet bekend 

De politie zet direct de omgeving rondom het restaurant af. Ook het gebied bij de Jumbo, waar de rook naartoe trekt, wordt afgesloten met politielinten. Het naastgelegen Beenakkers Uitvaartverzorging zet de deuren open voor de betrokkenen en gedupeerden. Een kleine twee uur later is de brand geblust. De oorzaak is dan nog niet bekend. Ook is niet duidelijk waar in het pand de brand precies is uitgebroken.

De bovenverdieping lijkt verloren; er ligt bijna geen dakpan meer op het dak en alles is zwartgeblakerd. Het restaurant heeft zichtbaar minder brandschade, toch verwacht eigenaar Marcel van den Hul dat de zaak maanden dicht moet: ,,Wat denk je van al het water? En hoe staat het met de apparatuur in de keuken?”

In de regelstand

Van den Hul loopt druk heen en weer door de straat. Hij zit in de regelstand. ,,Er moet zoveel gebeuren. De emoties komen waarschijnlijk vannacht.” De restauranteigenaar was thuis in Utrecht toen hij het telefoontje kreeg. ,,Zijn de gasten en medewerkers buiten, was mijn eerste vraag. Dat is het allerbelangrijkste.” De ontruiming verliep goed, vertelt hij. ,,Daar trainen we ook op. Maar dat we het ooit zouden meemaken...”

Van den Hul opende het restaurant in 2011. Hij hielp mee met de verbouwing en verzorgde zelf de inrichting. ,,Het is mijn kindje.” Me Gusta ontving afgelopen week nog vierhonderd gasten, zegt hij. ,,We draaien zo lekker, hebben een goed team. Het pand was in perfecte staat. En dan dit.”

Quote

We draaien zo lekker, hebben een goed team. Het pand was in perfecte staat. En dan dit

Marcel van den Hul , Eigenaar Me Gusta

Steenbetuigingen zijn hartverwarmend 

Zijn telefoon gaat. ,,Ze blijven maar bellen”, zegt hij met een glimlach. ,,Iedereen wil weten hoe het gaat.” Hij laat de Facebookpagina van Me Gusta zien; die loopt vol met steunbetuigingen. ,,Hartverwarmend.” Ook de bovenburen krijgen langs alle kanten hulp aangeboden, zegt vader Rob. Een slaapplek voor vannacht is er al.

Rob Peeters was bij een restaurant op de Oosterhoutse Markt toen zijn zoon hem in paniek opbelde. Zoon Noa zat met een vriend op het dakterras. Ze waren allebei net even binnen, toen ze buiten ineens de vlammen zagen. Het vuur sloeg volgens Noa snel over op de loungeset. ,,Ik heb meteen 112 gebeld, de deuren dichtgedaan en ben snel naar beneden gerend.” Hij wilde het restaurant waarschuwen: ,,Maar iedereen was al buiten.”

Blote voeten op straat

Daar stond hij dan, op zijn blote voeten op straat. ,,Mijn broertje is uit Breda gekomen en had gelukkig nog slippers in de auto. Achteraf denk ik: ik had wel wat spullen uit het huis mee kunnen nemen, maar ik wilde snel weg.” Dan, kijkend naar de overblijfselen van de woning: ,,Het begon zo klein. Alles is in vlammen opgegaan.”

Vader Rob - die zo’n drie jaar geleden de woning aan de Willemstraat betrok, ‘een prachtig plekje’ - oogt rustig. ,,Ik ben realistisch”, zegt hij. ,,Hoe klote het ook is, we kunnen er toch niks meer aan doen. Je moet er niet in blijven hangen.”

Quote

Hoe klote het ook is, we kunnen er toch niks meer aan doen.

Rob Peeters, Bewoner bovenverdieping