Volledig scherm
Talloze dode vissen drijven er momenteel rond in de sloten van Oosterheide. © Brabantse Delta

Brabantse Delta waarschuwt voor vervuild water in Oosterhout na honderden dode vissen

OOSTERHOUT. Waterschap Brabantse Delta waarschuwt Oosterhouters uit te kijken bij contact met oppervlaktewater in de wijk Oosterheide.

Het schap constateerde dat daar op diverse plaatsen honderden dode en naar adem happende vissen drijven door een tekort aan zuurstof in het water.

Het gaat om het water en de vijvers parallel aan de Buurstede en Lange Voren tot aan de Burgemeester Materlaan. Een oplettende inwoner die de vissen had zien drijven, maakte daarvan melding bij het waterschap.

De oorzaak is regenval in combinatie met een defect aan een gemeentelijke rioleringspomp. Hierdoor wordt rioolwater niet doorgepompt in het rioolstelsel, maar via een overstort geloosd op de wateren in de wijk.

Het ongezuiverde rioolwater trekt zuurstof uit de sloten en vijvers, waardoor vissen sterven. De gemeente lost deze dagen het probleem op. Vervuild water wordt afgevoerd met tankwagens en de dode vissen worden opgeruimd. Verder verdunt en spoelt het waterschap het water door met water uit het Wilhelminakanaal.

Naar verwachting neemt de concentratie van vervuiling per uur af en is de vervuiling binnen een aantal dagen volledig verdwenen. Het advies is om de komende dagen contact met het water te mijden.

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Enquête: Geertruidenberg wil burgemeester voor 'gewone’ mensen

    Enquête: Geertrui­den­berg wil burgemees­ter voor 'gewone’ mensen

    GEERTRUIDENBERG/RAAMSDONKSVEER - Een burgemeester die ervaring heeft als bestuurder is belangrijker dan het hebben van een groot netwerk. Dat vinden repectievelijk 58 en 19 procent van de inwoners van Geertruidenberg. Uiteraard moet het een mensenmens zijn, maar dan wel een 'gewone’ mensen-mens. Ervaring met de ‘gewone’ mens en ‘denken als de normale mensen’ vinden de burgers van Geertruidenberg heel belangrijk. Dat blijkt uit de resultaten van de online enquête waarop zij hun voorkeuren voor de nieuwe burgemeester konden aangeven.