Volledig scherm
De bovengrondse kabels spelen nu nog een bepalende rol in het zicht op Geertruidenberg. © Pix4Profs/Jan Stads

Bovengrondse kabel bij Geertruidenberg gaat eindelijk weg, maar nu?

Medio 2023. Dan zal de bovengrondse hoogspanningskabel die dwars door Geertruidenberg en Raamsdonksveer loopt verleden tijd zijn. De kabel zal ondergronds gaan.

Het hoe en wat heeft nog heel wat voeten in de aarde: gisteravond werd de gemeenteraad bijgepraat door TenneT, de beheerder van het landelijke elektriciteitsnet. Er is sinds 1989 sprake van. Huizen werden verkocht met die belofte, maar deze werd vooralsnog nooit echt ingelost.

,,Die vijf jaar kan er dus ook nog wel bij'', klinkt het gefrustreerd vanuit het publiek. Er zijn drie gebieden aangewezen waar de ondergrondse verkabeling zou kunnen komen te liggen, waaronder op de huidige plek. Logischer zou een gang noordelijk of zuidelijk van de dorpskernen zijn. Het is aan de gemeenteraad om te beslissen waar het komt te liggen. 

Bovengrondse bekabeling

Die ondergrondse verkabeling loopt van de oostzijde van de A27 -de zogenoemde paal 021- tot aan het 150kv-hoogspanningsstation Geertruidenberg. De afstand mag maximaal zeven kilometer zijn. De huidige bovengrondse bekabeling heeft een lengte van 3,5 kilometer. Natuurlijk: er is enthousiasme, maar ook onrust. Levert het geen gevaar op voor de volksgezondheid, zoals kinderleukemie?

Volgens Marieke van Ballegooij van de GGD is het niet onomstotelijk te bewijzen dat daar een verband is. TenneT werkt onder strikte voorwaarden: aan beide kanten van de kabel moet 25 meter afstand bewaard blijven tot een huis. Ofwel: als de ondergrondse op de plek komt van de huidige bovengrondse, zal er diep gegraven moeten worden.

Essentieel

"Geldt dat ook voor een tuin? De mijne is gauw 20 meter diep'', klinkt het uit de zaal. Daar moet projectleider Susan van den Berg het antwoord schuldig op blijven. Dat het gaat gebeuren is zeker, maar het precieze hoe: daar worden de komende maanden beslissingen over gemaakt. 

Het project is onderdeel van de splinternieuwe Zuid-West 380kv-verbinding tussen Rilland en Tilburg Deze gaat via Geertruidenberg en is van essentieel belang voor de stroomvoorziening van Nederland. Op 20 september is er een informatieavond voor omwonenden.