leerling Davy van basisschool De Wildschut slaat met hulp van Martijn Schoormans de eerste paal in de grond voor de nieuwbouw in Gilze.
Volledig scherm
leerling Davy van basisschool De Wildschut slaat met hulp van Martijn Schoormans de eerste paal in de grond voor de nieuwbouw in Gilze. © Pix4Profs/Joyce van Belkom

Bouw basisschool De Wildschut in Gilze weer vertraagd

GILZE - De oplevering van openbare basisschool De Wildschut in Gilze loopt weer vertraging op. Hoog grondwater legde de bouw weken stil en ook het coronavirus gooit mogelijk roet in het eten. De inschatting is dat de nieuwbouw nu na de kerstvakantie open gaat in plaats van de herfstvakantie.

Dat blijkt uit een voortgangsrapportage van de gemeente. In een toelichting zegt gemeentewoordvoerder Jeroen Leemans dat de vertraging direct verband houdt met de aanwezigheid van de Gilze-Rijenbreuk. ,,Bij de voorbereiding van de nieuwbouw was de waterstand geen probleem. Daarna bleek het water tot 50 centimeter onder het maaiveld te staan. Dat is opgelost. Sinds medio april wordt weer gebouwd.”

Tijdmachine

Op de site van Heemkring Molenheide is in de tijdmachinegilzerijen te lezen hoe het zit met de breuk. Het is de westelijke grens van een oude bodemverzakking die doorloopt tot aan de Peelrandbreuk in het oosten. ‘De breuk loopt aan de oostkant van Rijen (ter hoogte van de huidige Zwarte Dijk, Mosstraat en Schorsstraat), in zuidoostelijke richting langs Gilze en in noordwestelijke richting langs Dongen.’

De laagte is in de loop van honderdduizenden jaren gevuld met dekzand en is dus in het landschap niet te zien. Door die verzakking is aan de oostkant van de GilzeRijenbreuk een zandlaag en aan de oostkant de leemlaag. Leem laat moeilijk water door. De nieuwbouw van de school is diverse keren vertraagd. Deels door moeizame aankopen van panden in de buurt, maar ook omdat een onderzoek naar vleermuizen over het hoofd was gezien. Het eerder beschikbaar gestelde budget moest met 1,5 miljoen euro worden opgehoogd. De totale kosten bedragen nu ruim 4,6 miljoen euro.

Coronavirus

Wethouder Aletta van der Veen vertelde tijdens de commissie Samenleving dat ook de uitbraak van het coronavirus mogelijk roet in het eten gooit. Een deel van de werkzaamheden vindt plaats in een werkplaats, de rest op de bouwplaats. Onduidelijk is of dat werk door de coronabeperkingen die zijn ingesteld kan doorgaan. De wethouder benadrukt dat het uitstel wel tot kostenstijgingen leidt, maar dat die kunnen worden opgevangen binnen het beschikbare budget. “We halen dat uit de post onvoorzien.”