Volledig scherm

Boosheid en verdriet over vernielde antieke graftrommel in Oosterhout

OOSTERHOUT - Boos én verdrietig is Nellie Heemskerk nadat vermoedelijk baldadige uitgaansjeugd in de nacht van zaterdag op zondag een tegel uit de stoep naast haar huis aan de Leeuwenstraat in Oosterhout haalde en hem over de muur haar tuin in gooide.

Bij de actie werd namelijk ook een dierbaar monumentje kapotgemaakt: de steen viel precies op de met een glazen plaat beschermde graftrommel, compleet met metalen bladeren en porseleinen bloemen. Later zijn er enkele herinneringen aan een overleden dierbare van haar ingeplaatst, waardoor de trommel een steeds persoonlijker tintje kreeg.

De graftrommel dateert uit de tweede helft van de negentiende eeuw. „De materiële schade is wellicht 750 tot 1.250 euro, áls het al te repareren valt, maar de emotionele schade is veel groter”, zegt Heemskerks schoonzoon Joost, die er ook woont en ’s nachts jongeren op straat hoorde. „Er was tussen 02.00 en 03.00 uur een hoop rumoer op straat. Gebeurt vaker, lallend volk heb je nou eenmaal in het centrum als de kroegen dicht gaan. Toen werden we echter opgeschrikt door een klap. Ik heb nog op twee plaatsen uit raam gekeken en Nellie is zelfs nog buiten gaan kijken. Maar niets meer te zien.”

De Jongh, die aangeeft niet uit te gaan van een persoonlijk gerichte actie: „Ik ben zwaar teleurgesteld dat iemand die uit de kroeg komt niet gewoon naar huis kan gaan. Nellie is er erg verdrietig om en een dader heeft waarschijnlijk geen idee wat hij/zij heeft gedaan. Wij hebben je niets aangedaan ga ik vanuit, maar je hebt wel wat verpest.”

Er is inmiddels aangifte gedaan van vernieling.

Klik hier voor een afbeelding van een intacte graftrommel.

Volledig scherm