Volledig scherm
Martin en Tiny van Halderen bewonderen samen met hun kleinkinderen Anne en Tim de oehoe in hun voortuin, terwijl woodcarver Sander Boom de laatste hand legt aan het verendek van de arend. foto Corné Beerens/Pix4Profs

Boom wordt oehoe: 'ik heb die bomen 39 jaar geleden zelf geplant'

OOSTERHOUT - De stilte in de anders zo rustige kruidenbuurt in de Oosterhoutse wijk Dommelbergen werd woensdag ruw verstoord. Aan de Wijnruit werden twee bomen omgezaagd. Niets bijzonders, ware het niet dat beide bomen omgevormd worden tot kunstwerken.

Boomkunstenaar Sander Boom – en dat is zijn échte naam – hanteert de kettingzaag, of liever gezegd vijf kettingzagen in diverse formaten. Van de omgezaagde abies koreana's, ofwel Koreaanse zilverdennen, rest nog een kale stam van 2 meter. Boom maakt er twee vogels van: "Een oehoe, dat is zo'n uil met van die pluimpjes op zijn oren, en een arend."

Tuineigenaar Martin van Halderen kijkt belangstellend toe. "Ik heb die bomen 39 jaar geleden zelf geplant, in 1977. Maar ze werden te groot en moesten weg. In februari heb ik een kapvergunning aangevraagd. Die heb ik ook gekregen, maar ik moest wachten tot na 15 juli, als het broedseizoen achter de rug zou zijn."

Het laatste nieuws op je mobiel of tablet bekijken? Nieuws via WhatsApp ontvangen of ons volgen op Facebook? Download de apps van BN DeStem of meld je aan voor andere digitale services.