Volledig scherm
© Thinkstock

Boom weg in Geertruidenberg? Verzamel handtekeningen in je straat

GEERTRUIDENBERG - Last van een boom? Neem zelf het heft in handen en verzamel handtekeningen in jouw straat. Pas bij veel steun, wordt de boom gekapt. Zo werkt het nieuwe bomenbeleid in de gemeente Geertruidenberg.

Een boom laten kappen in jouw straat? Stap één: pak pen en papier. Stap twee: ga langs de deur in jouw buurt en verzamel zo veel mogelijk handtekeningen, een meerderheid van 75 procent moet vóór kap zijn. Derde en laatste stap: ga met je handtekeningenlijst naar het gemeentehuis in Raamsdonksveer. Het is een opmerkelijke vorm van 'boomocratie' in de gemeente Geertruidenberg.

De gemeente wil het initiatief voor kappen bij inwoners leggen. Tegelijkertijd laat de overheid de teugels niet helemaal vieren. Want een Adviesraad Bomen, met wethouder Kevin van Oort (GroenLinks) als voorzitter, buigt zich vervolgens over de kapaanvraag. Het is een van de speerpunten in het bomenbeleid, waarbij de bal meer bij de inwoners wordt gelegd. Tot en met maandag 24 oktober kunnen inwoners op- en aanmerkingen sturen naar de gemeente. In december neemt de raad een besluit over het beleid, dat in 2017 ingaat.