Volledig scherm
Bol.com en Ingram Micro maken zich hard voor twee grote campussen voor arbeidsmigranten, vlakbij hun distributicentra in Waalwijk. © Dolph Cantrijn

Bol.com en Ingram willen ‘eigen’ campus voor arbeidsmigranten

WAALWIJK - Bol.com en Ingram Micro willen dichtbij hun distributiecentra in Waalwijk een campus voor arbeidsmigranten.  De bedrijven maken zich hard voor grootschalige huisvesting van buitenlandse werknemers aan de Gansoyensesteeg en Pompweg. Het gaat om twee complexen voor ieder 400 arbeidsmigranten. Het Waalwijkse college staat positief tegenover de initiatieven.

Bol.com en Ingram Micro (het vroegere Docdata) zetten veel buitenlandse werknemers in om alle internetbestellingen te verwerken. De huisvesting van de grote stroom arbeidsmigranten is een probleem, zo weten de bedrijven uit ervaring.  Niet alleen is er een tekort aan goede slaapplekken, ook zijn veel arbeidsmigranten lang onderweg als ze naar hun werk moeten. De bedrijven willen nu een campus voor hun eigen personeel. 

,,Er zijn inderdaad plannen voor huisvesting van arbeidsmigranten rondom onze panden", laat de directie van Ingram Micro via een korte verklaring weten. ,,Wij zijn met meerdere partijen in gesprek om dit in 2019 te realiseren.” De plannen vergen nog wel het nodige onderzoek.

Toekomst

De gemeente Waalwijk juicht dit soort initiatieven toe. In haar zoektocht naar goede huisvesting zet ze nadrukkelijk in op grotere complexen voor arbeidsmigranten, die hier niet langer dan een jaar blijven. ,,Zij hebben vaak geen behoefte om te integreren", legt wethouder Eric Daandels uit. ,,De woonwijken zijn geschikter voor arbeidsmigranten die hier wel een toekomst op willen bouwen.”

In Waalwijk zijn al twee grotere complexen: de nieuwe campus op het voormalige RBW-terrein (400 mensen) en het voormalige kantoorpand Wärtsila (252 mensen) aan de Altenaweg.  Voor locatie 't Snoekske bestaan plannen voor een complex voor 300 arbeidsmigranten. De gemeente ziet het liefst dat deze campussen echt voor buitenlandse werknemers in De Langstraat zijn, al valt dat juridisch moeilijk af te dwingen., ,We zien nu dat sommige mensen helemaal uit België hier naar toe rijden. Dat zorgt voor veel extra verkeer. Maar het is voor de werknemers zelf ook niet goed als ze zo ver moeten reizen.”  

Het Waalwijkse college is overigens geen voorstander van nog grotere complexen: 400 tijdelijke bewoners is de grens. ,,Dat aantal is nog beheersbaar", meent Daandels. Het initiatief voor Ingram Micro en bol.com sluit hierbij aan.  Om de campussen mogelijk te maken, moeten de regels op bedrijventerrein Haven wel wat versoepeld worden. Het college wil het beleid aanpassen, zodat de grootschalige locaties aan de noordzijde van de A59  dichterbij elkaar kunnen liggen (maximaal 500 meter). De gemeente wacht nu eerst de uitgewerkte plannen af, voordat ze definitief met de twee campussen instemt.

  1. Ook ‘Het is een nacht’ van Guus Meeuwis bestaat 25 jaar en Paaspop  Den Hout zingt het woord voor woord mee

    Ook ‘Het is een nacht’ van Guus Meeuwis bestaat 25 jaar en Paaspop Den Hout zingt het woord voor woord mee

    DEN HOUT - Dit weekend vindt in Den Hout de 25e editie van Paaspop Den Hout plaats, met zaterdag Nielson en Guus Meeuwis (om 20:00 uur) als voornaamste publiekstrekkers. De zaterdag is uitverkocht. Vrijdagmiddag voegde de organisatie een extra festivaldag toe in de vorm van een kindermiddag. 220 kinderen vermaakten zich met springkussens over het gehele terrein. ,,Dat was eigenlijk speciaal voor ons jubileum, maar de kinderen en ouders vonden het geweldig. We kregen regelmatig de vraag om dit volgend jaar nogmaals te doen; dat gaan we daarom natuurlijk nog wel bekijken”, legt Bram Bul van de organisatie uit.