Erik van Oosterhout.
Volledig scherm
Erik van Oosterhout. © Pix4Profs-Ron Magielse

Boerenleven

BoerenpraatMADE - Wanneer je een boer vraagt uit te leggen wat zijn beroep inhoudt, zal hij al snel zeggen dat boeren geen beroep is. Het is een manier van leven. Het wonen, leven en werken op een boerderij is veel meer met elkaar verweven dan bij welk ander vak ook. Natuurlijk, ook in het midden- en kleinbedrijf (mkb) en bij thuiswerkers ligt wonen en werken vaak dichtbij elkaar. Maar vooral de levende have, het weer en het wisselen van de seizoenen maken het leven op een boerderij erg onvoorspelbaar.

Quote

Een kudde wisselt soms al na drie dagen van wei, en soms pas na drie weken.

Erik van Oosterhout

Wat tegelijkertijd ook weer tegenstrijdig is, want in dat boerenleven zit ook een grote regelmaat. Je weet als koeienboer bijvoorbeeld dat je iedere dag, 365 dagen per jaar, om 6 uur ’s ochtends je bed uit mag om de koeien te melken. En het kan dan net zo goed zijn dat je een uur daarvoor nog in de stal was, omdat een koe op dat tijdstip een kalf op de wereld wilde zetten. Op een gemiddeld gezinsbedrijf worden zo’n honderd kalfjes per jaar geboren, iedere drie tot vier dagen komt er dus eentje bij. Maar net als bij de mens, houden koeien als het om bevallen gaat, geen dagritme aan.

Erik bestiert samen met zijn vrouw Lisette een veeteeltbedrijf en kaasmakerij in Made.
Volledig scherm
Erik bestiert samen met zijn vrouw Lisette een veeteeltbedrijf en kaasmakerij in Made. © Pix4Profs-Ron Magielse

Veel jonge dieren lopen van de lente tot de herfst buiten in de wei. Ze staan alleen in de winter op stal. De natuur bepaalt hoeveel zon er schijnt en hoeveel regen er valt. Zon en regen bepalen in hoge mate hoe hard het gras groeit en dus ook wat de dieren te eten hebben. Er zit dus geen vast ritme in wanneer een kudde een andere wei nodig heeft. Soms al na drie dagen, soms pas na drie weken. Met de oogst van gewassen gaat het net zo. Het weerbericht wordt in de ochtend altijd goed beluisterd. De lange vooruitzichten worden continu in de gaten gehouden. Maar je beslist altijd op de korte termijn. Dat luistert erg nauw en maakt het werk spannend. Spanning die aan de keukentafel natuurlijk uitgesproken wordt. Twijfel over of het gras wel of niet gemaaid moet worden, kunnen we aan het eind van de dag al graan of soja oogsten, of nog niet? Is het droog genoeg, heeft de loonwerker dan wel tijd? Maar ook, past het met wat de koeien die dag in gedachten hebben.

Een boerengezin moet daardoor altijd flexibel zijn. Kinderen krijgen dat al vroeg mee, ze groeien er letterlijk mee op. Dit alles maakt dat boeren veel meer is dan een beroep. Boeren is een passie!